Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Nakon referenduma o Danu RS-a usvojićemo zakon

dodik

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u obraćanju poslanicima NSRS-a rekao je da se referendum, kao način izjašnjavanja naroda, koristi u izuzetnim situacijama, a izjašnjavanje građana o Danu RS-a takva je situacija.

Dodik je istakao da je i odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj je 9. januar, Dan RS-a, neustavan, pokušaj razgradnje RS-a, te da na ovaj način može biti zaustavljen.

-Nakon referenduma vratićemo se u Skupštinu i donijeti zakon da je 9. januar Dan RS-a. Ne samo da izrazimo volju naroda, već i da odbacimo nametanje odluka – rekao je Dodik.

Kazao je kako ovaj referendum mora da bude vlasništvo svih, ne samo onih koji su ga predložili, već vlasništvo naroda. Dodik je istakao kako je važno da RS održi pravo da odlučuje o sebi, te da ni međunarodna zajednica neće moći to osporiti.

Dodik smatra da međunarodni faktor nema namjeru da afirmiše Dejtonski sporazum, već da ga razgradi preko visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Predsjednik RS-a obratio se na 19. posebnoj sjednici NSRS nakon uvodnog izlaganja predlagača. Poslanici razmatraju Prijedlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma i izbor i imenovanje Republičke komisije za sprovođenje referenduma.