"topla atmosfera"

Dodik: Rekli smo ovaj mjesec ćemo imati zakon o Ustavnom sudu i sudijama strancima

dodik niksic
FOTO: Screenshot

Mislim da taj jedan paket treba tretirati tako da kada se sve dogovori sve je dogovoreno, dok se sve ne dogovori ništa nije dogovoreno

Nakon sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou, javnosti se obratio i Milorad Dodik lider SNSD-a.

“Ništa u gotovosti nismo napravili da ide na odlučivanje, ali ima pomaka. Paket koji smo napravili na bazi od 14 prioritetea, usvojen je, usvojili smo pet, šest zakona koji su dio tog paketa. Radili smo i na Berlinskom procesu, dogovoreno je da se to završi”, kazao je Dodik.

Kako tvrdi, Centralna izborna komisija je veoma sumnjivo izabrana, zakon nije poštovan.

“Mi u RS smatramo da je CIK mimo propisa i ustava sebi pribavila pravo da provodi izbore za predsjednika RS, izbor poslanika u NSRS, za izbor na lokalnom nivou i neke još izbore i da će to morati da bude definisano kroz novu reformu izbornog sistema. I da CIK na to pravo nema. Razgovaramno o tome da izmjenimo zakon i omogućimo formiranje novog sastava CIK-a prije nove godine da ne bi došli u situaciju da u izbornoj godini na tom nešto radimo”, kazao je Dodik i dodao:

“Imamo tu problem, i hrvatska strana i mi iz RS smatramo da u odlučivanju o Centralnoj izbornoj komsiji treba da bude uključen Doma naroda BiH. Bošnjaci smatraju da ne treba. I mi nismo usaglasili to u cijelosti”.

Ustavni sud

Ističe da što se tiče Suda BiH, godinama se upozorava na činjenicu da ni Sud ni Tužilaštvo nisu legitimno formirani.

“Imamo dogovor da da se na nivou Suda BiH treba formirati apelaciono vijeće. Sud i Tužilaštvo BiH su formirani nelegalnim aktivnostima visokog predstavnika”, ustvrdio je Dodik.

“Što se tiče zakona o Ustavnom sudu, još uvijek nema prijedloga radne grupe s bošnjačke strane. Rekli smo da je to ovaj mjesec kada ćemo imati taj zakon o Ustavnom sudu i sudijama strancima. Čujemo razne vrste opstrukcija u javnosti, ali mislim da je jedino rješenje da sjedu predstavnici svih i da naprave neki početni dokument”.

“Mislim da taj jedan paket treba tretirati tako da kada se sve dogovori sve je dogovoreno, dok se sve ne dogovori ništa nije dogovoreno.”

“Treba održati atmosferu razgovora, imamo toplu atmosferu. Mi moramo da isporučimo rezultat kada je u pitanju Ustavni sud”, kaže Dodik.