"vratiće je javno"

Dodik našao rješenje za “slučaj Ikona”, na saslušanje će i Komšić i Džaferović?!

ikona dodik (1)

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet nakon što je iz Ukrajinske ambasade stigla nota u kojoj tvrde da je riječ o njihovoj kulturnoj baštini koja je ukradena iz Luganska, teritorije pod okupacijom Rusije

Ikona je na sigurnom, poručio je Milorad Dodik nakon izlaska iz bolnice. Optužio je medije i Federaciju da su napravili lažnu aferu da bi prikrili diplomatski skandal u režiji Džaferovića i Komšića, javlja Federalna TV.

Ukrajinski organi vlasti nikada nisu tražili ikonu, a ambasador te zemlje istu je potraživao na bazi medijskih navoda, dakle, na bazi laži, stav je Milorada Dodika.

“Ikona je tu. Gospodin Lavrov je smatrao da treba da je vrati. Ona je tu, ja ću sada pozvati ljude koji su mi tu ikonu dali, javno ću im to vratiti, a oni neka objašnjavaju ostale stvari. Ništa inkriminisano u tome nema”, tvrdi Dodik.

Dok Dodik i dalje tvrdi da ikona pripada banjalučkoj porodici od koje ju je i dobio, javnost je u proteklom periodu svjedočila raznim tvrdnjama o porijeklu, vrijednosti i putevima kojim je završila kod Dodika.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet nakon što je iz Ukrajinske ambasade stigla nota u kojoj tvrde da je riječ o njihovoj kulturnoj baštini koja je ukradena iz Luganska, teritorije pod okupacijom Rusije.

“Moguće je da je preko nekog od plaćenika, koji se borio uz sile podržane Rusijom, u Danbasu”, rekla je Alya Shandra, glavna urednica Euromaidanpress Ukrajina.

U priču su se uključili i veterani RS-a, poznati i po saradnji s “Noćnim vukovima” čiji su članovi učestvovali u borbama u Ukrajini na strani Rusije.

“29. maja 2018. godine u kabinetu predsjednika Republike Srpske ikona je uručena od strane Duška Vukotića i Dobroslava Šurba. Ja ikonu nisam držao u rukama, ali znam da su donijeli ikonu od veterana iz Luganska i da su je uručili njemu kao veliku vrijednost istorijsku”, rekao je Dragan Savić, bivši predsjednik veterana RS-a.

Vukotić je sve demantirao, pozivajući Interpol da radi svoj posao. A umjesto preko Interpola, kako je najavljeno, ikonu je u našu zemlju vratio bh. ambasador u Rusiji Željko Samardžija. Mimo protokola završila je u Dodikovom sefu, uprkos zahtjevima Ukrajine da treba biti vraćena njima.

“Ikonu sam preuzeo, predao u kabinet predsjedavajućeg i time stavio tačku na tu priču. Dalja procedura nije moja stvar. Poklonodavac ikone je predsjedavajući Predsjedništva. Poklonodavac nije ni Ministarstvo inostranih poslova niti bilo ko drugi”, ističe Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji.

Ambasador Samardžija biće ispitan u okviru ranije formiranog predmeta “Ikona”, potvrđeno je za FTV iz državnog Tužilaštva. Biće saslušana i sva tri člana Predsjedništva, a zbog eventualnih propusta i dešavanja kojim je narušen ugled BiH, ali i sve osobe koje su sudjelovale u organizaciji posjete Sergeja Lavrova.

Sad je već poznato kakav će stav imati Dodik, koji za sve krivi druge, kojem smeta država i koji iz bolnice, komentarišući sve u međuvremenu propuštene teme, kreće na proslavu 9. januara, neustavnog “dana RS”.

“RS je protiv visokog predstavnika, ma ko to bio i kako se zvao mi ćemo biti protiv. Što se nas tiče ne mora ni dolaziti i nije dobrodošao. Što se nas tiče prije će se Bosna raspasti nego što će se ukinuti RS. BiH je žalosna zemlja koja nema nikakvu perspektivu”, poručio je Dodik.