Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

miting u banjoj luci

Dodik nazvao BiH “sra..m”, EU “pederskom”, a Nijemce “ogavnim”. Želi “veliku Srbiju”

dodik ljut
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik je na Trgu Krajine organizirao “narodni miting” po uzoru da slična okupljanja kakva je 90-ih godina prošlog stoljeća uoči raspada bivše SFRJ organizirao Slobodan Milošević

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik okupio je u središtu Banje Luke nekoliko hiljada svojih pristalica kako bi ih pozvao da ne poštuju rezoluciju kojom bi UN mogao osuditi genocid u Srebrenici a ponovo je prijetio odvajanjem Republike Srpske od BiH odnosno stvaranjem velike Srbije.

Dodik je na Trgu Krajine organizirao “narodni miting” po uzoru da slična okupljanja kakva je 90-ih godina prošlog stoljeća uoči raspada bivše SFRJ organizirao Slobodan Milošević uz obrazloženje kako na taj način želi poslati odgovor iz RS na najavu da će u Ujedinjenim narodima biti usvojena rezolucija o osudi genocida što su ga u Srebrenici 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

“Ogavni zapadni svijet”

Njegov su poziv bojkotirale oporbene stranke označivši ga kao političku manipulaciju a miting kao prisilno okupljanje onih koji plaće primaju iz entitetskog budžeta no to Dodika nije spriječilo da pred okupljenim mnoštvom tvrdi kako su se sada svi ujedinili oko njega.

Pokolj nad osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici iz 1995. nazvao je “greškom” i “teškim zločinom” ali je uporno tvrdio kako to nije bio genocid. Kazao je kako “ogavni zapadni svijet” predvođen Njemačkom sudjeluje u uroti čiji je cilj nametnuti Srbima kolektivnu krivnju a sve u korist Bošnjaka pa je poručio kako s njima Srbi više ne žele živjeti.

“Da je pravde mi bili bili u sastavu Srbije i ne bi bilo ovog sr… koje se zove BiH. I tako će i biti” prijetio je Dodik dodajući kako vjeruje da će se za to stvoriti uvjeti pobjedi li Donald Trump na izborima za predsjednika SAD, prenosi Hina.

miting srpska te zove
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodika su u bizarnim porukama ovoga puta ipak nadmašili neki od njegovih saveznika. Tako je Darko Banjac, zastupnik u parlamentu RS i čelnik jedne od političkih stranaka koja je u savezu s Dodikom u zapaljivom govoru s tribine vikao kako žali što se “ruska specijalna operacija nije proširila i na druge naciste” u koje je ubrojio Njemačku zbog toga što je predlagatelj rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Brnabić: Zadovoljstvo mi je doći u RS

Dodao je kako ne želi u “pedersku Europsku uniju” a to je izgovarao dok je iza njega stajala Ana Brnabić, predsjednica skupštine Srbije koja se otvoreno deklarira kao osoba homoseksualne orijentacije.

Brnabić se ipak pridružila govornicima te je kazala kako joj je uvijek veliko zadovoljstvo doći u RS a da je Srbija uvijek za poštovanje Daytonskog sporazuma no u tome se osjeća usamljeno a istodobno meta je stalnih napada jer su “Srbi uvijek krivi za sve”. Njena je teza da rezolucija o Srebrenici u UN-u znači širenje mržnje prema Srbima pa se Srbija stoga bori protiv usvajanja takvog dokumenta.

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

“Srbija će se otvoreno boriti protiv toga”, kazala je Brnabić pojašnjavajući kako Aleksandar Vučić ovih dana poziva šefove država diljem svijeta ne bi li ih uvjerio da ne podupru rezoluciju. Sigurna je da rezolucija neće dobiti “eksplicitnu većinu” u općoj skupštini UN.