Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Ne osjećam sankcije ni SAD-a, a kamoli EU

BiH

milorad dodik intervju (5)

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da on ne zna da je pod sankcijama Evropske unije (EU) te da o tome nema nikakvo zvanično obavještenje, a ne osjeća ni da je pod sankcijama Sjedinjenim Američkih Država, koje su mu uvedene 17. decembra prošle godine.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da ne osjeća nikakve posebne probleme ni zbog sankcija SAD-a.

-Vjerujem da je to urađeno samo iz refleksa jednog broja ljudi. A što se tiče EU, baš danas imam razgovor s jednim ambasadorom iz EU, pa ne razumijem kakve su to moguće sankcije – ustvrdio je Dodik, ali nije precizirao s kojim to ambasadorom ima sastanak.

Bivši predsjednik RS-a i čelnik NDP-a Dragan Čavić ustvrdio je da su ambasadori zemalja Evropske unije u BiH, prije desetak dana na neformalnom sastanku u Sarajevu, odlučili da više ne kontaktiraju s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Na taj način, praktički, Evropska unija je već uvela neki vid sankcija predsjedniku Republike Srpske, kazao je on za beogradske “Novosti”.

O upitniku Evropske komisije

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da ne treba žuriti s odgovorima na uputnik koji je BiH u decembru dobila od Evropske komisije.

-Polako s uputnikom. Ima tamo pitanja o kojima valjda treba da razmislimo – rekao je Dodik na pitanje novinara u Banjoj Luci da li je RS dala odgovore na pitanja koja su u njenoj nadležnosti.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH naveli su da institucije RS nisu do 31. januara unijele svoj dio odgovora na upitnik Evropske komisije, ali unos u sistem će biti moguć i nakon isteka ovog roka.

S druge strane, Boris Tučić, šef Kabineta predsjednice Vlade RS, tvrdi za medije u RS da ne samo da nije tačno da institucije RS nisu izradile ili dostavile nacrte odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije, već da su ih one prve u BiH izradile.

Iako u DEI kažu da RS nije dostavila odgovore, tvrde da se to neće negativno odraziti na samo popunjavanje upitnika.

-DEI može potvrditi da institucije RS još nisu unijele doprinose odgovorima na upitnik Evropske komisije u informacioni sistem kreiran za ovu namjenu. To, međutim, ne znači da RS nije pripremila odgovore ili da je zakasnila s njihovom dostavom, jer će unos u ovaj sistem biti moguć i dalje – rekla je portparol DEI-a Marina Kavaz-Siručić.

Pojasnila je da će Direkcija u narednim danima uraditi presjek stanja u informacionom sistemu, nakon čega će informacija o dosadašnjem toku odgovaranja na upitnik biti potpunija.