Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

previranja u RS

Dodik: Nekoliko poslanika SDS-a prelazi u SNSD; SDS: Dodik širi neistine (VIDEO)

Бањалука – Народна скупштина Репуб

Sve je krenulo nakon što se prvi čovjek bijeljinskog SDS-a Mićo Mićić sastao sa Miloradom Dodikom, iza leđa Mirka Šarovića

Najava lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da će određeni broj poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske preći u Klub SNSD-a, dodatno je uzburkala strasti na političkoj sceni Republike Srpske.

Dok u SDS-u ne vjeruju u takav ishod, politički analitičari Dodikovu najavu ne smatraju političkim spinom, nego realnom opcijom.

Sve je krenulo nakon što se prvi čovjek bijeljinskog SDS-a Mićo Mićić sastao sa Miloradom Dodikom, iza leđa Mirka Šarovića, javlja BHRT.

Dodik je tada izjavio da je sa Mićićem dogovarao zajedničko djelovanje u Bijeljini, bez Šarovića, što je otvorilo prostor za brojne političke kombinatorike. Posljednja je da će nekoliko poslanika SDS-a preći u SNSD-a, što je potvrdio i šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Postoje određeni razgovori ne samo sa poslanicima, već i sa važnim funkcionerima SDS-a. Sada nije vrijeme da govorimo o imenima. Opšte je poznato da postoji nezadovoljstvo u SDS-u i među članstvom i ljudima koji obavljaju odgovorne funkcije”, rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz SDS-a – oštra kritika predsjedniku SNSD-a da širi neistine. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da Dodiku “smetaju oponenti koji se bore protiv njegove nenarodne vlasti, zbog čega traga za preletačima”.

“Svaki poslanik kojem je tijesno u SDS-u, koji ne dijeli politiku sa današnjim SDS-om ima legitimno pravo da sreću potraži u bilo kojoj drugoj političkoj opciji. Uvjeren sam da takvih neće biti u SDS-u”, kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

“Nije SDS uzdrman, samo pojedinci iz SDS-a mogu biti uzdrmani. SDS nikada neće biti uzdrman. Neka kaže koja su to imena. To su notorne laži i od toga nema ništa”, rekao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini.

Dodiku smeta korektiv vlasti koji će javno, argumentima, ukazati na anomalije u društvu, što je veoma štetno za demokratiju, smatra Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

“Očigledno je da se lider SNSD-a bavi kako i na koji način uništiti političku scenu u Republici Srpskoj. Uništiti demokratske vrijednosti, što je jako loše za svako društvo koje pretenduje da bude demokratsko”, kaže Borenović.

Politička analitičarka Tanja Topić ne isključuje opciju prelaska poslanika SDS-a u SNSD, podsjećajući na slučaj SDS-ovog preletača Obrena Petrovića na čelo dobojskog SNSD-a.

Dodik, smatra Topić, koristi sve mogućnosti i moć koju je osvojio na političkom prostoru.

“On je našao recept na koji način ukrotiti neistomišljenike iz drugih političkih opcija, ali i kako ukrotiti koalicione partnere prebacujući lopticu na unutrašnji teren”, kaže Topić.

Scenario po kojem je došlo do previranja i podjela unutar DNS-a i Socijalističke partije, sve su prilike, neće zaobići ni SDS.

Javno se špekuliše da iza rukopisa stoji upravo Milorad Dodik, koji ovakvim političkim akrobacijama superiorno demonstrira svoju nadmoć na političkoj sceni Republike Srpske.