Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PREGOVORI

Dodik: Nema ubrzanog puta BiH u Evropsku uniju

milorad dodik – fena

Pregovori s političkim predstavnicima u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH održani su nakon što je Borrell posjetio bazu Butmir gdje se smješteni vojnici misije EUFOR Altea

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao da je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell tokom današnjeg susreta s bh. političkim liderima tražio da se završi pitanje izborne reforme te da nema ubrzanog puta BiH u Evropsku uniji.

Dodik navodi da kada je u pitanju stav RS riješen problem oko izbora člana Predsjedništva BiH na način da ide u skladu s Ustavom, neposredno.

Zahvalio je Borrellu što je došao u BiH i što ima strpljenja za razgovara te što izražava zabrinutost zbog BiH koja je u pat poziciji. Tvrdi da to nije priča samo o RS, već i o Federaciji BiH koja, kako kaže, nema ni formiranu vladu.

– Borrell je jako korektan i traži da se poštuju standardi. Ne može se upoređivati BiH i Ukrajina – smatra Dodik.

Kazao je da žali za stradanjem stanovnika te da podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Dodik je ustvrdio da nije istina da će RS ostati bez fondova EU, ako se nastavi s blokadom institucija.

– Evropski poticaji se ne mogu odvijaju selektivno, to je problem cijele BiH. Mi ne trebamo biti predmet sankcija i EU treba da izmiri svoje obaveze prema RS kao i prema Federaciji BiH – kazao je Dodik.

Pregovori s političkim predstavnicima u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH održani su nakon što je Borrell posjetio bazu Butmir gdje se smješteni vojnici misije EUFOR Altea.