Manjača

Dodik: Niko neće zaustaviti narodnu integraciju Srbije i RS-a

Dodik manjaca3

Dodik je napomenuo da u Republici Srpskoj i u opštinama u Federaciji BiH, koje su većinski naseljene srpskim stanovništvom, Srbija gradi bar po jedan objekat, što je Vučićeva želja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na 54. Kočićevom zboru u Stričićima na Manjači da niko neće zaustaviti narodnu integraciju Republike Srpske i Srbije.

Dodik je istakao da je prošlo vrijeme strahovanja od visokih predstavnika i rigidne međunarodne zapadne zajednice koji su htjeli da Srbe sabiju u jednu priču o nekakvom jednom narodu, jednom jeziku i jednom pismu, protiv čega se borio i narodni tribun Petar Kočić.

On je naglasio da Srbija i Republika Srpska bez oklijevanja pokazuju svoju saradnju na najbolji mogući način.

“Srbija je u posljednje dvije godine dala Republici Srpskoj bespovratno 32 miliona evra za različite infrastrukture projekte širom RS-a”, podsjetio je Dodik i zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za ovu pomoć.

Dodik je napomenuo da u Republici Srpskoj i u opštinama u Federaciji BiH, koje su većinski naseljene srpskim stanovništvom, Srbija gradi bar po jedan objekat, što je Vučićeva želja da Srbija na taj način bude prisutna i na ovim prostorima.

Govoreći o obilježavanju 54. Kočićevog zbora, Dodik je rekao da su ovo dani u kojima se Srbi okupljaju da bi obilježili osnovne ideje slobode, što je ključna riječ srpske istorije.

“U potpunosti shvatam Kočića tek sada kada sam otišao u Sarajevo ovih deset mjeseci i koliko je aktuelno i danas njegovo poimanje i prikaz položaja koji se ničim nije suštinski promijenio osim što su sada neke druge ličnosti na istorijskoj sceni”, rekao je Dodik.

On je dodao da ga to vodi ka tome da ponovo pročita sva Kočićeva djela i da uvijek dolazi na Zmijanje sa uvjerenjem da svi ljudi tu dolaze zbog sabornosti srpskog naroda, ali i mira i slobode koji su ključni.

Dodik je ponovio da su Srbi davno naučili da samo gdje imaju svoju državu imaju i slobodu, a ako nemaju državu onda im se desi Jasenovac ili etničko čišćenje koje se desilo u Hrvatskoj i značajnom dijelu Federacije BiH.

On je napomenuo da su Srbi u Hrvatskoj danas izloženi maltretiranju i diskriminaciji, koja je sistematska i zadojena u namjeri da se i ono malo Srba što ih je ostalo etnički očisti, te ukazao da se to nedavno moglo vidjeti i u Kninu.

“Zato se mi ovdje na Manjači moramo okupljati i ovo Kočićevo zborovanje je poruka svim našim ljudima da nismo odustali od okupljanja”, rekao je Dodik.