BiH

Reakcija na reakcije

Dodik: Nisam pozvao Bošnjake i Hrvate da obuku uniformu Vojske RS

12/05/2019

Komentirajući izjave hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i drugih političkih predstavnika u Federaciji BiH date tim povodom, Dodik je istakao da nije pozvao pripadnike bošnjačke ili hrvatske vojne komponente da obuku uniforme Vojske Republike Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je uniforma Vojske Republike Srpske dio tradicije, a oznake koje se nalaze na njoj su i na uniformama pripadnika Trećeg pješadijskog puka, nakon brojnih i burnih reakcija na njegovu poruku danas u Banjoj Luci.

On je ocijenio da je “histerija” koja je nastala nakon njegovog poziva da dio pripadnika Trećeg pješadijskog puka sljedeće godine na svečanosti obuku uniforme Vojske Srpske ne služi ničemu osim podgrijavanju unutrašnjih političkih prilika i nadgornjavanja ko će mu više i prije odbrusiti.

Komentirajući izjave hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i drugih političkih predstavnika u Federaciji BiH date tim povodom, Dodik je istakao da nije pozvao pripadnike bošnjačke ili hrvatske vojne komponente da obuku uniforme Vojske Republike Srpske.

– Uniforma je također dio tradicije. Oznake koje imaju uniforme Vojske Republike Srpske su i i na uniformama Trećeg pješadijskog puka i uopšte ne vidim čemu histerija. Ako su grb i zastava Republike Srpske problem, onda o čemu pričamo? O kakvim oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo – upitao je Dodik.

On je istakao da reakcije koje su uslijedile pokazuju da su neki Srbima namijenili određenu ulogu u BiH, pa ako neće da igraju kako oni sviraju nastaje problem.

– Pozivam Komšića neka održi riječ i prijavi me za izazivanje pobune. Od zlatnog ljiljana se više i ne očekuje. Uostalom Komšić se borio u Armiji RBiH, znači protiv Vojske Republike Srpske i jasno je odakle vuče traume – rekao je Dodik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.