Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Nisam za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, nego da im se ograniči djelovanje

BiH

milorad dodik
Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije za to da se ukinu Sud i Tužilaštvo BiH, ali jeste da im se „ograniči djelovanje i da se poštuju nadležnosti”.

Naglasio je da RS nije protiv evropskog puta, ali da stvari nisu kao prije 10 godina. Kaže da EU u BiH samo nameće rješenja koja njoj odgovaraju, a ne uvažava zahtjeve i potrebe u BiH.

Istakao je da u Republici Srpskoj na dnevnom redu nije secesija, ali da ona neće beskonačno čekati da se stvari u BiH pokrenu i promijene.

[yuzo_related]

Dodik je danas u Mostaru učestvovao u radu konferencije koju je organizovao Institut za društveno-politička pitanja povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Tokom prvog panela o temi “Kako prilagoditi politički sistem potrebama svih građana BiH /pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima/?”, Dodik je naglasio da se Ustav BiH može mijenjati isključivo dogovorom strana te da je u Dejtonu definirano da su strane entiteti – RS i FBiH i da dejtonske nadležnosti koje imaju entiteti, kao i veto, moraju biti sačuvani.

Nakon konferencije kazao je da u Republici Srpskoj postoji konsenzus o tome da Ustav bude izmijenjen u dijelu u vezi s odlukom “Sejdić-Finci” i da će Republika Srpska prihvatiti svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH. Dodao je da bi najbolji model bio dvije izborne jedinice u FBiH, ali da je to isključivo stvar dogovora Hrvata i Bošnjaka.

Predsjednik Republike podsjetio je da je pitanje “Sejdić-Finci”, osim mehanizma koordinacije i reformske agende, jedan od uvjeta za kandidatski status BiH u EU.

Ponovio je da je najveći kršilac Dejtonskog mirovnog sporazuma bio visoki predstavnik koji je vršio izmjene Ustava i Izbornog zakona, “na šta nije imao pravo”.

– To je majorizovalo Hrvate i nama pokazalo u kom smjeru stvari idu – rekao je entitetski predsjednik.

Naveo je i da u BiH postoji konsenzus o tome da niko nikom ne bira predstavnike, ali da nije siguran da se u skorije vrijeme to može realizovati.