Nakon sastanka

Dodik: Ništa još nije dogovoreno

dodik

Naglasio je, istovremeno, kako BiH rizikuje da neformiranjem Vijeća ministara BiH zaustavi svoj evropski put

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas kako ne prihvata nikakva uvjetovanja kada se radi o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te da i nadalje ne podržava aktivaciju MAP-a (Akcijski plan za članstvo u NATO-u), odnosno usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

– Dok se sve ne dogovori ništa nije dogovoreno – kazao Dodik odgovarajući na pitanje novinara u vezi s rezultatom razgovora s druga dva stranačka lidera – predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Naglasio je, istovremeno, kako BiH rizikuje da neformiranjem Vijeća ministara BiH zaustavi svoj evropski put, podsjećajući na poruke evropskih zvaničnika koji su kazali da, “ukoliko BiH ima formirane organe vlasti na svim nivoima može očekivati da u maju dobije mišljenje kako bi mogla kod zemalja članica EU osigurati saglasnost za status kandidata”.

Potcrtao je kako se radi o daleko važnijem pitanju nego što je sam MAP, ili bilo koje pitanje u BiH, ustvrdivši kako je pitanje MAP-a izvan konteksta formiranja Vijeća ministara, odnosno da je „to ustavna priča“.

– Danas smo razgovarali oko raspodjele resora kao sljedećeg koraka u realizaciji izjave o formiranju vlasti na zajedničkom nivou – kazao je Dodik, navodeći da je Izetbegović tražio „da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, tako što bi ministrica (odbrane) dala saglasnost, bez stava Vijeća ministara i Predsjedništva BiH“.

Upozorio je da je to opasna ‘putanja’, ukoliko bi se neko odlučio to provesti na taj način, ponavljajući da SNSD odbija bilo kakvo uvjetovanje. Naglasio je da saglasnosti oko aktivacije MAP-a nema i da je neće biti, te da, ukoliko neko unilateralno krene da riješava spoljnopolitičke prioritete u BiH, bez saglasnosti i kosenzusa, onda rizikuje da izazove krizu u zemlji.

Kazao je kako su oni, kao SNSD, prihvatili tri ministarstva – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prometa i komunikacija, te ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i da jedan od ministara bude iz reda ostalih.

Sumirajući rezultate sastanka, Dodik nadalje navodi kako bilo govora o tome da na čelo ministarstva sigurnosti dođe Fahrudin Radončić, te da pored toga “grupi oko SDA” pripadaju ministarstva vanjskih poslova i odbrane, kao i četiri zamjeničke pozicije u ministarstvima, a po tri HDZ-u i SNSD-u.

Na upit u vezi sa stanjem migracija, što je bila jedna od tema na sjednici Predsjedništva BiH, konkretno o tome hoće li vojska sudjelovati u osiguranju državne granice, Dodik je kazao kako vojska neće sudjelovati u tome, naglašavajući da vojska ne može tek tako izaći na granicu, a pogotovo na granicu prema Srbiji.

Dodao je kako ne postoji sveobuhvatan plan u tom pogledu, te da nije moguće da policija jednog entiteta ide na prostor drugog i da Granična služba BiH treba da ojača vlastite kapacitete, podsjećajući u tom kontekstu na civilnu zaštitu i druge vidove angažiranja.