BiH

"nije zadovoljan"

Dodik o autoputu Sarajevo – Beograd: Mi bi da to bude donacija

28/08/2021

On ističe da BiH to može izdržati samo ako je na 30 godina, grejs period 10 godina, a kamata nije veća od jedan odsto i ako je cijena izgradnja prosječna cijeni izgradnje kilometra auto-puta u regionu

Član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da nije više zadovoljan pričom o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd, jer nema konkretnih podataka.

“Sve se nekako ostavlja za kasnije. Nema informacija sa turske strane, a u BiH ne možete da artikulišete zajednički pristup”, rekao je Dodik za ATV.

Dodik kaže da je delegaciju Turske, sa kojom je jučer u Sarajevu razgovarao o tom projektu, informisao da je BiH mala ekonomija koja ne može da izdrži velike terete.

“Ono što bi mogli da prihvatimo jeste da to bude donacija i vjerovatno će jedan dio i biti donacija ili će biti urađeno kroz neki oblik kompenzacije, ali većina toga će biti kredit”, naveo je Dodik.

On ističe da BiH to može izdržati samo ako je na 30 godina, grejs period 10 godina, a kamata nije veća od jedan odsto i ako je cijena izgradnja prosječna cijeni izgradnje kilometra auto-puta u regionu.

Dodik je ustvrdio da predstavnici Federacije BiH nemaju stav o tome, te da se “vjerovatno zbog toga i ne ide ubrzano prema realizaciji ovog projekta”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.