BiH

Član Predsjedništva BiH

Dodik o kupovini mobilne bolnice: Dobar potez vlasti u RS-u

03/04/2020
Foto: Anadolija

"Kada se postavi, bolnica će pokrivati 6.000 metara kvadratnih prostora i imaće sve uslove i medicinsku opremu kao stvarna bolnica", naveo je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je Republika Srpska uspjela da obezbijedi opremu za pokretnu bolnicu iz Njemačke i istakao da je nabavka opreme za bolnicu za borbu protiv virusa korona dobar potez vlasti Republike Srpske.

Nakon što je večeras na Međunarodnom aerodromu Mahovljani kod Banjaluke dočekao prvi avion sa opremom iz Njemačke, Dodik je rekao novinarima da su vlasti RS-a u prvim danima izbijanja epidemije virusa korona odlučile da nabave ovu pokretnu bolnicu koja je plaćena 3,6 miliona KM plus PDV.

“Večeras stižu dijelovi za ovu bolnicu, sutra će doći drugi dio, a za nekoliko dana i sve ostalo”, istakao je Dodik.

On je rekao da je ova pokretna bolnica kapaciteta 50 ležajeva intenzivne njege plus 400 kreveta za lakše bolesnike, te da je opremljena sopstvenim generatorom za napajanje strujom, kao i da ima poseban interni sistem za vodu i grijanje i sve što je neophodno za takav kapacitet.

“Kada se postavi, bolnica će pokrivati 6.000 metara kvadratnih prostora i imaće sve uslove i medicinsku opremu kao stvarna bolnica”, naveo je Dodik.

On je naglasio da će ova bolnica, koja će biti u vlasništvu Vlade RS, moći da se koristi i kasnije, a biće smještena u adekvatno skladište robnih rezervi RS-a.

“Odatle će, ako bude potrebno zbog ove epidemije, ali ne daj Bože i u nekim drugim situacijama, biti upotrijebljena”, rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljsdtvo što je Republika Srpska uspjela da obezbijedi opremu za ovu pokretnu bolnicu, dodajući da je to bilo veoma teško jer nije bilo dovoljno samo platiti, već i obezbijediti dokumentaciju koja je pratila eksport.

Dodik je rekao da je ova bolnica obezbijeđena jer se RS za to odlučila, predupređujući, za ne daj Bože, ekspanziju virusa korona i zbog potrebe da se ljudi adekvatno smjeste.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.