Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Dodik o nestanku struje: Stotine miliona leže zarobljene na računu

milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik je na Twitteru naveo da potrošnja struje iz godine u godinu raste i zahtijeva novu prenosnu mrežu i modernizaciju postojeće

Današnji nestanak struje usljed raspada elektroenergetskog sistema u cijelom regionu svjedoči koliko je taj sistem osjetljiv i ranjiv i koliko zahtijeva konstantna ulaganja – izjavio je predsjedik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je na Twitteru naveo da potrošnja struje iz godine u godinu raste i zahtijeva novu prenosnu mrežu i modernizaciju postojeće.

– I dok zemlje regiona ulažu ogroman novac u izgradnju visokonaponske i niskonaponske mreže, u BiH godinama nije uložena ni jedna KM. Stotine miliona leže zarobljene na računu. Ne postoji volja da se taj novac raspodijeli i investira. Po cijenu da građani ostanu u mraku, da se kuvaju na plus 40, da se zimi smrzavaju na -20, godinama se blokira raspodjela sredstava. I onda neko kaže da se bori za građane! – poručio je Dodik.

Od jutros van pogona RiTE Gacko

U Službi za operativno upravljanje elektro-energetskim sistemom Elektroprivrede Republike Srpske, još nemaju informaciju zbog čega se danas desio raspad elektroenergetskog sistema u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albanije.

– Sve domaće elektrane privremeno su bile ispale iz proizvodnje, dok Nezavisni operator sistema BiH nije “podigao” mrežu, nakon čega su potrošači dobili struju. Od jutros je van pogona i RiTE Gacko, zbog problema sa pumpom za elektro napajanje, a povratak na mrežu očekuje se večeras – istakao je Јefto Ninković, rukovodilac službe za operativno upravljanje elektro-energetskim sistemom Elektroprivrede RS.

Posljedice današnjeg raspada elektroenergetskog sistema BiH, po domaće elektrane, nisu poznate, kažu u Elektroprivredi.