BiH

Član Predsjedništva BiH

Dodik o razgovoru s Borellom: Ne želimo novac, migranti neće biti smješteni u RS-u

12/01/2021

Dodik je naglasio da RS ne želi novčana sredstva za smještaj migranata, niti će ih primiti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da RS ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara, što je jasno prenio visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josepu Borrellu.

“Na traženje Borrella razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje fabrike `Bira` u Bihaću za njihov smještaj. Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine i RS, jer se `Bira` nalazi u Federaciji BiH koja treba da rješava ovo pitanje. Migrantska kriza u BiH je teška i na ivici humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni to pitanje moraju da rješavaju”, rekao je Dodik i naveo da je preuzeo obavezu da danas razgovara sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

On je istakao da je EU dala novac za smještaj migranata putem raznih samostalnih organizacija a ne posredstvom institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i s toga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

“Borell jeste tražio, vjerovatno pod uticajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga mijenjati, odnosno na prostoru RS neće biti migrantskih centara. Borrell je instistirao da se pokušaju obezbijediti što humaniji uslovi za smještaj migranata, s čime sam saglasan”, pojasnio je Dodik.

Dodik je naglasio da RS ne želi novčana sredstva za smještaj migranata, niti će ih primiti.

“Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvatanje migranata na području RS, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i ona treba da preuzme potpunu odgovornost za taj problem”, poručio je Dodik.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima za migrante, prije svega na otvaranju prihvatnih centara ravnomjernije raspoređenih u cijeloj zemlji.

Evropska služba za spoljne poslove /EEAS/ saopštila je da je Borrell telefonom razgovarao sa članom i predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, te da su tema razgovora bili teški uslovi u kojima se nalazi nekoliko stotina migranata u BiH.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.