Dodik o Savezu za promjene: Samo prave probleme

dodik1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i danas je ponovio tvrdnje da predstavnici Saveza za promjene na nivou BiH ne rade u interesu tog bh. entiteta te da će se o tome raspravljati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Dodik je u izjavi novinarima u Trebinju rekao da je cilj te posebne sjednice „zaštita vitalnih, nacionalnih i državnih interesa RS.

– Ne možemo dnevno da stignemo da napišemo informacija koliko oni naprave problema – kaže Dodik.

Ponovio je, između ostalog, protivljenje predloženom ugovoru između BiH i Islamske vjerske zajednice, koji je razmatran u Vijeću ministara BiH 29.septembra, a koji, kako kaže, “ne odražava ono što je interes i što omogućava jednaka prava vjernika u BiH”.

Zbog toga, ustvrdio je, Vijeće ministara, kao takvo, ne može da ima podršku gotovo pola BiH, odnosno RS-a.

Dodik je ponovo optužio i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka za “antiustavno djelovanje te pokušava da interveniše u Ustav”.

Dodik je danas u Trebinju razgovarao i s episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem te režiserom Emirom Kusturicom, a najavili su za proljeće početak izgradnje projekta “Grad na Crkvini” u Trebinju, posvećen kulturnom i duhovnom oporavku Srba.