Dodik: Od Ivanića ne očekujem da će podržati izmjene SSP-a

dodik ivanic

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako ne očekuje da će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz tog bh. entiteta Mladen Ivanić glasati za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom (SSP), javlja Anadolu Agency (AA).

“Ono kako bi mogli da se krećemo, to je da predstavnici iz RS-a relevantni za to pitanje i predstavnici RS-a na nivou BiH se nađemo zajedno, i ja ću pokušati da kreiram sastanak i da se objasni zašto ne, i da se vidi kako se kretati dalje. Mislim da je bilo nepotrebno da Predsjedništvo BiH promijeni pregovaračku poziciju i strategiju vezano za ovo pitanje”, rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kako je Dodik ustvrdio, BiH se nameće interes Hrvatske da se u BiH uvozi po CEFTA uslovima, a da je, ako se želi ravnopravnost, reciprocitet najbolje rješenje. Prema Dodikovim riječima, na taj način RS gubi najviše, a to je na direktan način 150 miliona godišnje.

Prema njegovim riječima, kao što EU štiti interese svojih članica, neophodno je zaštititi interese privrede i ne dozvoliti da roba uvezena iz Hrvatske ili članica EU bude jeftinija od domaće robe.

Dodik je danas razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom i ambasadorom Njemačke u BiH Kristijanom Helbahom. Nakon sastanka, u obraćanju medijima, rekao je da je izrazio negodovanje jer je međunarodna zajednica podržala postupanje direktora Agencije za statistiku BiH i dodao da je to za RS neprihvatljivo.

“Rekao sam da ćemo se povući iz Centralnog popisnog biroa i Agencije za statistiku BiH, da nećemo dati legitimitet u radu tih institucija ukoliko se ne povuče ta odluka i ne dođe do konsenzusa oko metodologije, a nakon toga, da ćemo izučiti mogućnost da donesemo zakone i objavimo popis u RS-u, a ako to ne budemo mogli, da ćemo samostalno provesti popis u RS i saopštiti te podatke”, kazao je Dodik i dodao: “Popis je nešto ispod čega RS neće nastaviti po bilo kom pitanju dalje da razgovara ukoliko se to pitanje ne riješi na način predviđen zakonom.”

Ponovio je kako je popis “crvena linija” ispod koje RS neće ići.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, predsjednik RS je rekao da je jasno da je bila spekulacija i laž da je donesena odluka Savjeta ministara BiH koja je objavljena 3. februara.

“To je bila laž, a isto tako, i oni koji su to podržali iz RS vide koliki je to problem. Ono što je ostalo kao problem je pokušaj da se nametne odlučivanje u nekim ekstremnim situacijama u kojima bi oni koji su pristuni mogli da odlučuju. To je za nas neprihvatljivo, niko za nas ni u kakvim uslovima neće odlučivati”, rekao je Dodik i dodao da za donošenje mehanizma koordinacije “ne smije postojati mogućnost da bilo gdje i bilo kada možemo biti preglasani po bilo kojem pitanju”.