Dodik u Kačavendinom dvoru dobio blagoslov za referendum

dodik vladika

Predsjednik RS, Milorad Dodik, razgovarao je sinoć u Bijeljini s episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom o aktuelnoj situaciji i referendumu o Danu Republike.

Vladika i Dodik sastali su se u Kačavendinim dvorima u centru Bijeljine, koje narod zove ‘mali Versaj’, a koji su simbol luksuza i ponašanja koje ne priliči episkopu, a po kom je poznat Kačavenda, inače razriješen zbog bluda.

Dodik je naglasio da je Dan Republike 9. januar i da će u kasnijim aktivnostima i donošenju novog zakona o praznicima biti rečeno da to nije samo Dan Republike, nego da je to i dan državnosti Republike Srpske, jer je Republika Srpska država.

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom naglasio je da vjeruje u mudru politiku koju vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i kojom kroz referendum treba da se otkloni bol i nepravda nanesena zbog osporavanja Dana Republike i njene slave, Svetog arhiđakona Stefana.

-Mi ne branimo nikome da slavi svoje slave i običaje, ali neka i srpski narod slavi svoju krsnu slavu i svoje krsno ime, kao što smo kroz vijekove činili u još težim vremenima, istakao je vladika Hrizostom.

-Mi smo kao Crkva osjetili taj bol i tu nepravdu koju je Ustavni sud nanio srpskom narodu i pozdravljamo borbu predsjednika Dodika, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske da se, upravo kroz referendum, taj bol ublaži kod srpskog naroda, naglasio je vladika Hrizostom.

Dodik je rekao da je sa vladikom razgovarao o važnim državnim temama i upoznao ga o aktuelnoj situaciji, pa i o referendumu kao univerzalnoj priči.

-Dan Republike, 9. januar, zanima sve ljude i institucije, pa i SPC. Upoznao sam vladiku o tome da Republika Srpska ne čini ništa što nije naša borba za naše pravo, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se opredijelila za političku borbu, a referendum je sistem provođenja odluke Ustavnog suda koji je tražio da se prilagodi zakon.

Dodik je kazao da postoji namjera da u svim gradovima Republike Srpske budu otvorene srpske pravoslavne gimnazije i naglasio da će Srpska preuzeti njihovo finansiranje kada one budu završene.

Dodik je istakao da je uloga Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da izgradi objekte, mobiliše ljude, odabere kadar, nakon čega će Republika Srpska preuzeti njihovo finansiranje.

“Mislim da je to novi iskorak u odnosima države i crkve”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Bijeljini.