Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski predsjednik

Dodik odgovorio Amerikancima na tvrdnje da bi RS mogla nestati zbog “mirnog razdruživanja”

dodik ljut
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Amerikanci, kaže Dodik, samo “plasiraju laži da bi skrenuli priču s debakla u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) i načina organizacije sjednice i zbog toga pribjegavaju prijetnjama”

Prije će nestati SAD nego Republika Srpska, kazao je predsjednik ovog bh. entiteta, Milorad Dodik, komentirajući današnje saopćenje Ambasade SAD-a da “secesija ili razdruživanje RS ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH, nego kraj RS”.

Dodik je kazao da je legalna i legitimna inicijativa o “mirnom razdruživanju” koju će RS podnijeti u BiH i da je neće spriječiti američka ozlojeđenost i bijes, kako je naveo, “isfrustriranog ambasadora Michaela Murphyja”, prenosi Srpskainfo.

– Sasvim je legitimno da RS predlaže, a mi ćemo predložiti sporazum o mirnom razdruživanju. Oni izgleda kada bi se probudili i vidjeli bilo šta što dolazi iz RS mislili bi da se radi o secesiji – kazao je Dodik.

Amerikanci, kaže Dodik, samo “plasiraju laži da bi skrenuli priču s debakla u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) i načina organizacije sjednice i zbog toga pribjegavaju prijetnjama”.

– Nisu se udostojili da reaguju na očigledno kršenje Ustava kada je riječ o pokretanju inicijative u Generalnoj skupštini UN-a, a sada bi prijetili na inicijativu koju pokreće RS. Е, neće moći – rekao je Dodik.