Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Dodik odgovorio Džaferoviću: Srbi su teško potpisali Dejton, ali su ga potpisali

Sarajevo: Održana 21. sjednica Predsjedništva BiH
31.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Odrzana je 21. redovna sjednica Predsjednistva BiH. Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Poručuje da bi on mogao uzvratiti riječima da će kriza biti riješena ako se povuče Šefik Džaferović ili Bakir Izetbegović, ali da to ne bi bilo tačno

Nije se dugo čekalo na odgovor Milorada Dodika na izjavu Šefika Džaferovića o njemu da je blokada rada bh. institucija trenutno najveća opasnost za zemlju i da lider SNSD-a mora otići s političke scene. Džaferović je tu ocjenu dao gostujući na redovnoj sesiji Kruga 99.

Poručuje da bi on mogao uzvratiti riječima da će kriza biti riješena ako se povuče Šefik Džaferović ili Bakir Izetbegović, ali da to ne bi bilo tačno.

– Ovo nije pitanje pojedinaca, ovo je pitanje politika koje su 26 godina išle za tim da Republiku Srpsku izbrišu s mape. Srbi su teško potpisali Dejtonski mirovni sporazum, ali su ga potpisali jer je RS dobila značajna ovlaštenja, ustvrdio je Dodik i dodao:

– Međutim, zaboravlja se da su Bošnjaci taj isti sporazum potpisali kao privremeno rješenje, nadajući se i čineći sve da im neko da ono što oni misle da im pripada, a nisu dobili u Dejtonu – tvrdi Dodik.

On tvrdi da su to su godinama radili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH, ali i da je tome došao kraj.

– RS je privržena slovu Ustava BiH i boriće se za njega. Ništa više od Ustava BiH, ali i ništa manje. Bošnjački nacionalizam umotan u frazu funkcionalne BiH neće proći i neka ne misle da ne shvatamo kakve planove pokušavaju da realizuju, i to sve po onoj staroj ‘drž'te lopova’ – kaže član Predsjedništva BiH.

– Sljepilo koje pokazuju bošnjački nacionalisti, među kojima je i Džaferović, cijelu BiH je dovelo u slijepu ulicu iako smo godinama i mi i Hrvati upozoravali gdje će završiti devastacija Ustava i uzimanje prava i narodima i entitetima – tvrdi Dodik u izjavi za Srnu.