BiH

Dodik optužio SIPA-u za politički motivisana hapšenja

28/04/2016

U propratnom pismu, koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, uz izvještaj koji je taj bh. entitet uputio Vijeću sigurnosti UN-a, iznesene su optužbe na rad pravosudnih institucija BiH, ali i Državne agencije za istragu i zaštite (SIPA).

Dodik je iznio tvrdnju da je “Tužilaštvo BiH zloupotrijebilo krivično pravosuđe i smijenilo direktora SIPA-e”.

– Od tada do danas, novi direktor SIPA-e, po ovlaštenju Suda BiH i Tužilaštva BiH, učestvuje u provokativnim oružanim upadima u policijske stanice i druge ustanove u Republici Srpskoj, kao i politički motivisanim hapšenjima i uznemiravanju građana BiH – ustvrdio je Dodik.

Također je dodao da se “Sud BiH i Tužilaštvo BiH nalaze pod ogromnim uticajem bošnjačkih političkih lidera i, povremeno, određenih službenika iz međunarodne zajednice”.

– Ovakve zloupotrebe podrivaju vladavinu prava, javne institucije, podjelu vlasti i saradnju između vlada, koja je neophodna za borbu protiv terorizma i drugih oblika kriminaliteta – naveo je Dodik, između ostalog, u popratnom pismu uz izvještaj RS-a Vijeću sigurnosti u kojem taj bh. entitet daje svoje viđenje stanja u RS i BiH.

U ovom, kao i u ranijim dokumentima koje RS šalje Vijeću sigurnosti UN-a u isto vrijeme kada i visoki predstavnik podonosi svoj izvještaj toj instituciji o stanju u BiH, ponovljeni su stavovi da je potrebna reforma sudske i tužilačke institucije na nivou BiH.

Navedeno je i da RS „snažno podržava kandidaturu BiH za članstvo u EU, ali smatra da se evropske integracije ne smiju koristiti kao izgovor za centralizovanje ovlaštenja suprotno Ustavu”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.