Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik otkrio čime će se baviti kada napusti politiku

milorad-dodik

Predsjednik RS-a Milorad Dodik gostovao je večeras u centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića na FACE TV-u, gdje je govorio o pozivu za saslušanje u Tužilaštvu BiH, ali i o nastojanjima da se RS otcijepi od BiH.

Na upit smije li doći na saslušanje u Tužilaštvo u Sarajevo, Dodik je kazao da je spreman doći u SIPA-u ili neku drugu pravosudnu instituciju.

-Ne tražim presedan, dešava se samo to da tražim isto što su i drugima dali. Ranije ste mogli dati izjavu videolinkom ili na drugi način, ne vidim zašto se onda moja dobra volja ne iskoristi na dobar način, rekao je Dodik.

Upitan je i da li na saslušanje u Tužilaštvo BiH ne smije doći zbog bojazni da bi ispitivan o drugim aferama.

– To pričaju oni koji ne znaju procedure, niko me nije uputio na neki drugi slučaj, jedini poziv koji sam dobio odnosi se na saslušanje u vezi sa referendumom. A i ne vjerujem da bi na taj način bilo ko radio, da bi to činio na neki prepad, mada smo u prošlosti i to vidjeli. Ovdje se radi o političkoj instrumentalizaciji, zaključio je.

U emisiji je Dodik ustvrdio i da je moguće odvojiti RS od BiH.

– Da se fino raziđemo i napravimo fine komšijske odnose. Može to mirnim putem, bez rata, rekao je entitetski predsjednik.

Na upit o tome je li spreman za svoj politički kraj, Dodik priznaje da je htio da se povuče prije nekoliko godina, ali je odlučio ostati još.

Za kraj je poručio da mu je izlazna strategija formiranje nevladine organizacije koja će se boriti protiv nasilja u BiH.

– I bit ću u tome veoma uspješan, vidjet ćete, kazao je Dodik.