Banja luka

Dodik otvorio američki projekat u RS-u, tokom izjave za novinare “posuo se pepelom”

220800

U banjalučkom naselju Ada svečano su uručeni ključevi 50 stanova za 50 porodica izbjegla i raseljena lica

U banjalučkom naselju Ada svečano su uručeni ključevi 50 stanova za 50 porodica izbjegla i raseljena lica.

Svečanosti prisustvuju predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.

Foto: RTRS

Dodik je tokom svečanosti uručio je porodicama ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi, te im poželio sreću.

Na pitanje novinara o najavljenom prekidu saradnje sa Sjedinjenim Državama,  Dodik je odgovorio da su njegove ranije izjave pogrešno shvaćene.

Foto: RTRS

– Vi mene nećete da slušate. Mi smo rekli da nećemo da sarađujemo sa ambasadorom i njegovim osobljem ovdje. Niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom. Od početka je bilo, američki ambasador koji pravi smutnje ovdje u BiH i njegovo osoblje, koje čine najčešće domaći ljudi, kojih je preko 90 posto zaposleno iz Sarajeva, Bošnjaka, koji kreiraju politiku američke ambasade, s njima neću da sarađujem i, naravno, sa izaslanikom Escobarom, koji je došao da lomi stvar. Svi ostali redovni sastanci će se održavati. Mi poštujemo Ameriku, poštujemo američki narod, ne poštujemo američkog ambasadora, koji se odmetnuo i pokušava da kreira neka svoja rješenja, izjavio je Dodik.

Cvijanović je u obraćanju na svečanoj ceremoniji izrazila je zahvalnost donatorima koji su sa institucijama RS-a riješili problem ovih kategorija i obezbijedili im stanove.

Investicija je vrijedna tri miliona maraka. Grad Banjaluka je obezbijedio zemljište i takse.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je da je ovo važan dan za porodice čime će biti riješeno stambeno pitanje nakon dugo godina.

OSCE, UNHCR, USAID i brojni drugi učestvovali su u finansiranju projekta.