Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Ovakve stvari se dogovaraju u kafanama

Postignut dogovor o pismu namjere sa MMF-om i mehanizmu kooridnacije

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, koji je bio domaćin sastanka delegacija SDA i SNSD-a predvođenih stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom, izjavio je novinarima nakon sastanka da je postignuta saglasnost o brojnim važnim pitanjima uključujući aranžman sa MMF-om, mehanizam koordinacije, strategije u sektoru transporta te druga važna pitanja.

Po njegovim riječima, razgovarano je o urgentim pitanjima u kontekstu evropskih integracija, pitanjima koja se tiču aplikacije BiH za članstvo u EU. Kako je rečeno nakon sastanka, pitanje pisma namjere MMF-u je riješeno, ono je danas potpisano i već upućeno na adresu u Washington.

Upitan od strane novinara da objasni kako se dogovori u BiH postižu u kafanama, Dodik je rekao da su kafane mjesto za ovakve stvari i kako se u kafanama sve završava

– Ja sam se odazvao ručku u ovoj divnoj kafani. Došli smo da razgovaramo o ovim pitanjima, a naravno da nismo ovdje došli da razgovaramo o Olimpijadi u Riju. U ovoj kafani je bila lijepa i ugodna atmosfera – kazao je Dodik.

Dodik je rekao kako su definitivno riješena tri pitanja koja su bila sporna RS-u u vezi s mehanizmom koordinacije i to pitanje predsjedavanja, predstavljanja prema EU institucijama i pitanje odlučivanja.

Predsjednik RS-a je istakao da je dogovoreno da se odlučuje konsenzusom, a koji uključuje predstavnike Vlade FBiH, Vlade RS-a i Vijeća ministara BiH.

“Ako nema predstavnika, nema ni odluke. Nema glasanja, a ni koncenzusa bez nas”, rekao je Dodik.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijerka RS-a Željka Cvijanović, a formalni domaćin bio je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Sastanku se naknadno pridružio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.