Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: PIC visokog predstavnika može da uvede samo za FBiH

milorad-dodik

Dodik je rekao da se ovim imenovanjem prisustvuje još jednom poniženju svih naroda u BiH od međunarodne zajednice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da Vijeće za provedbu mira (PIC) samo za Federaciju BiH može da uvede visokog predstavnika, ali ne i za Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da Republika Srpska dolazak novog visokog predstavnika na ovaj način ne uvažava i da ne razumije šta treba Christianu Schmidtu da se na ovaj način blamira i izgubi kredibilitet političara koji je bio uspješan u Njemačkoj.

– Ako misli da dolazi ovdje da arogancijom može nešto da upravlja, ukoliko uopšte dođe, onda mu ja poručujem da mi nemamo namjeru da radimo sa nelegitimnim visokim predstavnikom i da je njihovo vrijeme davno prošlo – rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Dodik je rekao da se ovim imenovanjem prisustvuje još jednom poniženju svih naroda u BiH od međunarodne zajednice.

– Bošnjaci su očigledno ushićeni činjenicom da dobijaju novog protektora. Imaju razlog da slave nešto danas, ali gledano formalno-pravno ovo je još jedan blef međunarodne zajednice sa tijelom koje uopšte ne postoji, a to je PIC – rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je dodao da PIC nije predviđen da imenuje visokog predstavnika.

– Nikakav visoki predstavnik nije imenovan. Aneksom 10 je predviđeno da strane, njegove potpisnice, se saglase o imenu koje potvrđuje relevantna rezolucija Vijeća sigurnosti- pojasnio je Dodik.

Dodik je dodao da je to procedura koja podrazumijeva dolazak do novog visokog predstavnika, te da je očigledno da ovdje hoće da ignorišu postojanje institucionalnog i međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme onih koji su kršili ustavni poredak, zakone, pokušali političkom voljom Amerike i nekih drugih zemalja da krše Dejtonski sporazum.

Istakao je da ga novo imenovanje ne zanima i da je za njega Valentin Inzko posljednji visoki predstavnik.

– To što je bio lokalna luda sa stanovišta svog ponašanja, kako je tamo igrao posljednjih godina, to je opet njihov problem, a ne moj – naglasio je Dodik.