Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik pisao UN-u da odbaci rezoluciju o Srebrenici

Nikolić nakon sastanka s Dodikom: Srbija će pomoći RS-u u bor

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uputio je uime institucija RS-a pismo Vijeću sigurnosti UN-a u kojem ističe da je rezolucija o Srebrenici “antisrpska, ne doprinosi pomirenju, već destabilizaciji BiH” te poništava pozitivne korake koji su ranije urađeni.

Dodik u pismu predlaže da se stoga odbije rezolucija koju je Velika Britanija predložila o događanjima u Srebrenici tokom rata.

Zatražio je u svom pismu da se formira međunarodna komisija koja će utvrditi pravu istinu o svim dešavanjima u Srebrenici tokom rata.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci naveo i da je rezolucija koju je Ruska Federacija BiH predložila o Srebrenici prihvatljiva i ima njegovu podršku te predstavlja korak ka pomirenju BiH i bilo bi primjerenije da je ta rezolucija predložena na usvajanje.

Dodik je, nakon višesatnog sastanka s predstavnicima vlasti RS-a i tog entiteta u bh. institucijama, rekao da je razgovarano o metodama rada predstavnika RS-a u bh. organima i usaglašavanju stavova s organima RS-a te o aktuelnoj političkoj situaciji, posebno nakon predložene rezolucije o Srebrenici.

Drugi sastanak je trebalo da održi s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, a Dodik je rekao da je bilo ranije dogovarano da “izađu” sa zajedničkim pismom Vijeću sigurnosti UN-a te da on nije odustao od tog zajedničkog pisma.

Na sastanak je umjesto Ivanića danas došao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Sastanku je također prisustvovao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić, kao i predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS-a Nedeljko Čubrilović i Željka Cvijanović, te prethodno pojedini poslanici i delegati u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prethodno su se na drugi sastanak odazvali i poslanici i delagati SDS-a i NDP-a Ognjen Tadić i Momčilo Novaković, te poslanici i delegati SNSD-a u državnom parlamentu Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Staša Košarac.