Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik: Pokrenut ćemo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog Kosova

milorad-dodik

Dodik je ocijenio da je dobro što je ovo pitanje došlo na odlučivanje u Predsjedništvo i da vjeruje da će epilog biti da BiH neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv priznanja Kosova, te najavio da će na tom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog intresa, o čemu će odlučivati Narodna skupština Republike Srpske.

On je napomenuo da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je tražio da se ova tačka uvrsti na dnevni red, obrazložio potrebom da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu, te da je nezavisnost samoproglašenog Kosova faktičko stanje.

“Na upit kako ne važi Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN – nije bilo odgovora. Džaferović i Komšić su glasali da se prizna Kosovo, ja sam bio protiv”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je dodao da će se ova tačka dnevnog reda naći i na narednoj sjednici Predsjedništva, ali da to nije konačno mjesto odluke, te da će o tome odlučivati Narodna skupština Republike Srpske nakon što on pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Dodik je ocijenio da je dobro što je ovo pitanje došlo na odlučivanje u Predsjedništvo i da vjeruje da će epilog biti da BiH neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

“Vjerujem da će to ostati osnova za ponašanje i postupanje svih u BiH, jer je to odluka donesena u valjanoj proceduri. Kosovo ne može biti priznato jer Republika Srpska ne smatra da može biti nezavisna država”, istakao je Dodik.

On je dodao da je na sjednici Predsjedništva bilo riječi i o tome da se donese odluka da se iz Tel Aviva ambasada BiH premjesti u Jerusalem, ali da to nije učinjeno.

“To je važno zato što bi to bio dokaz prijateljstva prema prijateljskoj zemlji Izraelu i jevrejskom narodu i trebamo podržati njihove napore. Džaferović i Komšić su bili protiv, ja za, i ta odluka nije donesena. Vidjećemo šta će kasnije biti”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su neke zemlje prihvatile da premjeste svoje ambasade u Jerusalem, a mnoge su najavile otvaranje kanceralija sa diplomatskim statusom, te dodao da treba ostati posvećen dobrim odnosima sa Izrealom u pogledu ukupne stabilizacije prilika na Bliskom istoku.

Dodik je naveo da je na redovnoj sjednici Predsjedništva razgovarano i o pandemiji virusa korona i potrebi da se obezbijedi adekvatno djelovanje svih organa, ističući da se pandemija ne stišava i da je neizvjesno šta će biti tokom zime i kako će se situacija razvijati.

“Na sjednici je bilo riječi i o migrantima i načinu kako da se realizuju ranije doneseni zaključci. Čuli smo da se neki realizuju poput popune 340 kadeta za Graničnu policiju, koji će omogućiti da se efikasnost ove službe poveća”, rekao je Dodik