Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik poručio iz Zagreba: Ja sam za mir i stabilnost, naš cilj nije secesija

dodik zagreb

Dodik je rekao da se u “BiH 25 godina pravi jedna neuspješan hibrid”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas Zagreb. Sastao se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Teme su bile i naša privredna saradnja i projekti koje zajedno radimo. Potrebna je veća ekonomska saradnja – rekao je Dodik za RTL nakon sastanaka.

Dodik je kazao kako su teme sastanka su bile most na Savi, ali i migranti kojih u djelu oko Bihaća ima se oko 10 hiljada njih. Oni se sada “parkiraju” u BiH, to je naš problem i morat ćemo to riješiti, kazao je svojim sagovornicima Dodik.

– Ključno pitanje je pitanje političkih odnosa. Dejtonski sporazum je donio mir, ali nizom intervencija međunarodnog faktora došlo je do urušavanja osnovnih principa odnosa u BiH. Najviše je stradala konstitutivnost naroda tako da danas možemo da vidimo pokušaje najvećeg naroda, bošnjačkog, koji pokušava da majorizira poziciju Hrvata i Srba, ali i Republike Srpske, kazao je Dodik.

On je kazao i kako je na današnjim sastancima uočeno da je “bošnjačka strana predvođena SDA-om prije nekoliko mjeseci donijela deklaraciju o novoj Bosni i Hercegovini koja ne predviđa niti entitete ni konstituivne narode.

– Hrvatska ima značajnu ulogu, ona je članica EU, treba osigurati da konstitutivni narodi imaju zaštićena svoja prava. Mi iz RS imamo dobru saradnju s političkim predstavnicima Hrvata, ali to nije na štetu Bošnjaka, izjavio je on te kazao kako nije došao u Zagreb da “nekog kleveće nego u kapacitetu kojeg ima”.

Kazao je i kako u poslovniku Predsjedništva ima predviđena mogućnost da svaki član u svojem kapacitetu posjećuje druge zemlje, da je Komšić bio u Sjevernoj Makedoniji, Džaferović u Turskoj, a da niko to nije problematizirao.

Naglasio je da su mnoge stvari koje se tiču Dejtona promijenjene, prije svega Hrvata, a onda i Srba.

– Predsjednik Milanović je htio da se upozna sa viđenjima. Јa sam primarno za mir i stabilnost. Nas Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja koji sma rođen u Banjoj Luci mogu biti agresor? Moja politika nije secesija – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da se u “BiH 25 godina pravi jedna neuspješan hibrid”.

– Gradi ga međunarodni faktor koji je upravljao BiH, donosio zakone, mijenjao ustave – kaže Dodik.

Dodik je komentarisao i izgradnju autoputeva kroz BiH, te dodao da niko nema namjeru ništa da ruši.

– Kada gradite autoput, neki od objekata se vjerovatno moraju skloniti. Јedna od tema bila je izgradnja mosta u Gradišci. Niko nema namjeru ništa da ruši. Ta je priča završena prije 25 godina. Intervencijom hrvatske zajednice u Modriči smo promjenili trasu, tako će biti i u okolini Potkozarja – istakao je Dodik.