Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počinju pregovori

Dodik postavio uslov za ulazak u vlast sa Osmorkom: “Bez toga nema dogovora”

Banja Luka: Milorad Dodik održao konferenciju za medije
22.11.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon obavljenih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupstini Republike Srpske odrzao je konferenciju za medije u Palati Republike. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Republika Srpska, tvrdi, ima čistu situaciju na nivou BiH

Rad na konstituisanju državnih institucija BiH, formiranje Vlade Republike Srpske i učešće SNSD-a na nivou BiH, bili su u fokusu razgovora na sjednici Izvršnog komiteta ova stranke, rekao je predsjednik SNSD a Milorad Dodik na konferenciji za novinare nakon završetka sjednice.

Republika Srpska, tvrdi, ima čistu situaciju na nivou BiH.

“Imamo šest svojih predstavnika u Parlamentu i najmanje tri u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a moguće da bude i četvrti nakon tog famoznog biranja”, rekao je on i dodao da su partije Osmorke i HDZ dogovorile većinu na nivou Federacije BiH i da će to pokušati na nivou BiH.

“Dajemo podršku gospođi Borjani Krišto, za mjesto predsjedavajuće Vijeća ministara. Već sutra razgovaramo sa strankama Osmorke u regiji oko Banje Luke”, istakao je Dodik i rekao da će u ponedjeljak u 17 sati u Banjoj Luci biti održan sastanak sa HDZ-om.

Sutra je prvi zvanični razgovor sa Osmorkom.

Mislimo da ministar vanjskih poslova treba da pripadne Srbima, jer Hrvatima pripada mjesto predsjedavajućeg, ali je to nešto što sigurno neće biti sutra sa Osmorkom, kazao je Dodik.

“Uslov za vlast i dogovor je da bude deblokada projekata u Republici Srpskoj, poput gasovoda, aerodroma u Trebinju i slično. Ako toga nema, nema ni dogovora. Mi nećemo nijedan projekat iz FBiH blokirati. Ako to bude moguće, nastavit ćemo sa njima sa razgovaramo, a ako nije, tražićemo druge partnere”, rekao je Dodik.

Dodao je da je SDA otvoreno radila protiv svih projekata u Republici Srpskoj.

“BiH ima šanse ako postoji automatizam. A imamo puno primjera onemogućavanja. Vjerujemo da ljudi iz “osmorke” žele da promijene to, ali i tamo ima ortodoksnijih od SDA”, rekao je Dodik.