Dodik: Potočari kao mjesto stradanja bit će poštovani

dodik srebrenica

Potočari kod Srebrenice, kao mjesto tragedije i stradanja ima da budu poštovani i ništa se neće mijenjati u dosadašnjim procedurama i poštovat će se volja porodica stradlih i njihovih udruženja, ali će u političkom smislu Srebrenica biti potpuno druga priča – ustvrdio je danas predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

Kaže da “pokušaj da se Srebrenica napravi slučajem nakon izbora govori o nezadovoljstvu bošnjačke strane, iako je Srebrenica čista izborna priča, s fer i poštenim izborima“.

– Konačno je došlo vrijeme da se to prihvati – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Potvrdio je i da će Vlada RS-a utvrditi zakon o danu RS-a.

– RS ostaje pri svom danu. To je izražena volja naroda i to preko Skupštine koja je donijela odluku o formiranju RS-a, 9. januara i nedavno na referendumu. Bit će preciziran zakon o danu RS-a, a u njegovom prvom članu piše da je 9. januar dan RS, shodno volji naroda i da je to sekularni praznik i da će Vlada RS-a odlučivati o neradu i radu institucija u vezi s tim praznikom – rekao je Dodik.

Obrazloženje zakona, kazao je, ima 12 strana.

Vlada RS odlučila: Dan RS-a 9. januar sekularni praznik

Ponovio je da vlast u FBiH nije kompletna dok se ne konstituiše Klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta, zbog čega su podnijeli i apelaciju Ustavnom sudu BiH.