Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Dodik prepustio Srbiji većinsko vlasništvo u “HES Gornja Drina”

buk-bijela-1320×857 (1)

Dozvolu za promjenu vlasničke strukture Vlada je dala na sjednici 22. oktobra, a Odluka stupa sutra na snagu.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća “HES Gornja Drina” iz Foče, saznaje CAPITAL.

Do sada ovo koncesiono preduzeće je bilo u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a koja će u buduće imati 49 odsto udjela, a Srbija 51 odsto.

Dozvolu za promjenu vlasničke strukture Vlada je dala na sjednici 22. oktobra, a Odluka stupa sutra na snagu.

“Odobrava se promjena vlasničke strukture koncesionara “HES Gornja Drina”, uz obavezu da u roku od 60 dana od prijema rješenja podnese zahtjev za za upis promjene vlasnika u registar”, stoji u Rješenju Vlade Republike Srpske.

Ovoj odluci prethodila je odluka Konkurencijskog savjeta BiH, koje je ocijenilo kako ne postoji obaveza prijave koncentracije, što je bila svojevrsna dozvola da se izvrši vlasničko prestrojavanje.

U svom obrazloženju Konkurencijski savjet je naveo da društvo “HES Gornja Drina” još uvijek nije aktivan učesnik na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije, već je u pitanju projekat koji će biti sproveden u dvije faze, te se aktivnost na tržištu očekuje tek za nekoliko godina, kada se izgrade i puste u pogon hidroelektrane.

Takođe, naveli su oni EPS i ERS nisu aktivni na istim geografskim tržištima, već svoje djelatnosti pružaju na teritoriji Srbije, odnosno BiH.

Koncesija za izgradnju i korišćenje HE “Buk Bijela” vrijednosti 382,4 miliona KM dodijeljenja je prije tri godine ERS-u.

Preduzeće “HES Gornja Drina” nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske iz septembra 2019. godine i to spajanjem firmi “Hidroelektrana Buk Bjela” i “Hidroelektrane Foča i Paunci”.

Projekat hidroenergetskog sistema Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 MW. Sve ukupno njihova vrijednost iznosi oko 850 miliona KM, i sve tri bi trebale da se grade zajednički.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je najavio kako će radovi na gradnji “Buk Bijele” početi naredne godine, a da će ove biti postavljen kamen temeljac.

“Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbijedili smo pet miliona evra koji čekaju projektovanje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM, ali u svakom slučaju obezbijediće se sav novac“, izjavio je Dodik tom prilikom.

Ranije najave da će Srbija sa svojim najvećim državnim preduzećem dobiti većinski udio u “HES Gornja Drina” mnogi su okarakterisali kao privatizaciju Elektroprivrede Srpske iz sjene.