Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik primio radnike Željeznica RS, uprava osporava štrajk

BiH

strajk zeljeznice rs (2)

Delegaciju radnika Željeznica RS-a, koji su deseti dan u štrajku glađu, danas je primio predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji ih je jučer pozvao da prekinu štrajk.

Nakon sastanka, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin je najavio da će o detaljima upoznati novinare u 12.00 sati.

Iz uprave tog javnog preduzeća ponovo osporavaju štrajk glađu radnika, nazivajući ga “takozvanim”.

Pozvali su ih da okončaju takav vid izražavanja nezadovoljstva i da se vrate svojim redovnim radnim obavezama.

– Radnici imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, “ali ovakvim vidom protesta ugrožavaju vlastito zdravlje i dopuštaju da njihov težak položaj koriste pojedinci i određene grupe iz RS-a i okruženja radi političke promocije i daljeg urušavanja Željeznica RS-a, ali i pokušaja urušavanja institucija sistema RS-a – tvrdi se u saopćenju.

Uprava ističe “da se problemi u okviru Željeznica RS-a mogu i moraju rješavati isključivo u skladu sa zakonom, uz puno razumijevanje trenutnog stanja u kojem se društvo nalazi, te poziva sve radnike da svoje nezadovoljstvo iskazuju isključivo u skladu s propisanim procedurama i u dijalogu s Upravom”.

Tvrde da “ne mogu prihvatiti dijalog s radnicima koji postupaju suprotno od navedenog, jer bi na taj način bio dat legitimitet postupanju koje nije u skladu sa zakonskim propisima, ali je spremna da sa svim nezadovoljnim radnicima razgovara od onog momenta kada i njihovo postupanje bude uvedeno u zakonske okvire”.

Ne spore da prema radnicima postoje značajna dugovanja iz prethodnih godina, te manja dugovanja iz 2017., ali se na rješavanju tog pitanja vode značajne aktivnosti, da bi se obezbijedila finansijska sredstva da se sva dugovanja prema radnicima izmire početkom 2018. godine.

– U ovim aktivnostima ključnu ulogu ima Vlada RS-a, kako kroz obezbjeđivanje podrške Svjetske banke, tako i kroz druge vidove podrške unutrašnjem restrukturisanju Željeznica RS-a, što daje čvrstu garanciju radnicima ŽRS-a da će njihovi problemi u dogledno vrijeme biti riješeni – navodi se u saopćenju.