Dodik: Pristajem na prijevremene izbore

BiH

dodik

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske rekao je danas da pristaje na prijevremene izbore, ako budu raspisani na svim nivoima – za Narodnu skupštinu RS i predsjednika RS, članove Predsjedništva BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Savez za promjene pozvao je danas Dodika da podnese ostavku i raspiše prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore u RS.

“Legitimno je pravo opozicije da traže ostavku i izbore, a moje je ustavno pravo da im kažem da ja nisam adresa za takve zahtjeve”, rekao je Dodik i dodao da su zahtjevi Saveza za promjene jednaki zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, da RS odustane od referenduma.

[yuzo_related]

Naglasio je da RS nije u krizi i da njene institucije funkcionišu na Ustavom i zakonom propisan način, te da ovaj entitet izmiruje sve svoje obaveze i vodi politike koje štite njegove vitalne interese.

“I dalje želim da razgovaram s njima, ali oni to odbijaju. Narodna skupština je odlučila kako je odlučila i to u skladu sa svim demokratskim načelima”, rekao je Dodik.

On je poručio da ga opozicija nije izabrala i da opoziciji ne odgovara, a pozive Saveza za promjene nazvao je smiješnima i dodao da nema namjeru da se povlači pred ostrašćenim ljudima.

“Nesposobnost opozicije da djeluje je pretvorena u galamu o prijevremenim izborima. Kao predsjednik SNSD-a pristajem na prijevremene izbore, ali na svim nivoima vlasti u BiH. Mislim da nam to ne treba, ali to je jedino moguće”, kaže Dodik.