BiH

istočno sarajevo

Dodik: Rata neće biti. Ako nam ne budu dali kredite, ima novca i kod Kineza

14/10/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

"Nema potrebe da ratujemo, i nijedan cilj nije vrijedan toga", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da će “RS poništiti sve zakone koje je do sada donio visoki predstavnik”.

Istakao da su danas zvaničnici RS imali sastanak sa ambasadorima evropskih zemalja.

– Bilo ih je 15, saopštili smo naše stavove. Oni koji nisu došli, su rekli da lokacija nije adekvatna, vjerovatno misle da smo trebali doći na Baščaršiju, rekao je Dodik.

Poslao je poruku Evropskoj komisiji.

– Ne prihvatamo podvale međunarodnog faktora. Ne vjerujemo Evropskoj komisiji. Ustavni sud BiH je kriminalna organizacija. Mogu da se kladim da Evropska komisija neće uvesti sankcije RS-u. Možda neka zemlja pojedinačno, recimo Njemačka, ali EK neće. Ukoliko nam EU uskrati za novac u vidu kredita, mi ćemo se okrenuti Kinezima – poručio je Dodik.

Istakao je da su se složili da niko nije protiv teritorijalnog integriteta BiH.

– Nismo protiv i u tome se slažemo. Donijećemo zakone u RS da su ništavni svi zakoni koje je donio visoki predstavnik, a to je oko 140 zakona, rekao je Dodik.

Istakao da ovo ne predstavlja secesiju, niti ocijepljenje, već upozorenje.

– Evropska komisija neće donijeti odluku o sankcijama prema RS ili nekom pojedincu. Želimo razgovore, ali nismo za to da nam neko prijeti. Imamo pravo na svoju ustavnu poziciju, i ne može nas niko natjerati da prihvatimo nelegalnog visokog predstavnika, ma iz koje zemlje da dolazi, rekao je Dodik.

Naglasio da je neće biti rata.

– Nema potrebe da ratujemo, i nijedan cilj nije vrijedan toga, rekao je Dodik.

Spomenuo je i poziciju Hrvata u BiH.

– Sve što je činila međunarodna zajednica bilo je protiv RS-a kao što su Britanci i ostali koji su se s njima igrali da naprave samo muslimansku državu. Ne priznajemo majorizaciju ni Srba, ali ni Hrvata, rekao je.

Narodna skupština Republike Srpske usvojiće zakon da Agencija za lijekove BiH neće imati pravo djelovati na prostoru RS-a, naveo je Milorad Dodik. Istakao da će RS riješiti pitanje snabdijevanje bolnica kiseonikom.

Mi ćemo kroz par dana donijeti “lex specialis” u NSRS kojim ćemo urediti pitanje snabjedvanje kiseonikom bolnice u RS-u. Uspostavićemo novi sistem sa novim kriterijumima, naglasio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.