Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Referenduma će biti, ali ne zna se kad

BiH

dodik

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da će u tom entitetu biti organizovan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH “na ustavan i zakonit način”.

Dodik je rekao da će referendum biti održan kad budu završena sva proceduralna pitanja, ali nije želio da prognozira datum održavanja.

On je naglasio da sada nije moguće odrediti datum državanja referenduma jer se ne zna kada će Ustavni sud Republike Srpske odlučiti o vetu Bošnjaka na odluku Narodne skupštine Srpske o formiranju komisije za sprovođenje referenduma.

Referendum sprovodimo jer su ugrožena prava RS-a, ugrožena su pitanja u vezi sa ustavnom pozicijom RS-a. BiH nema pravo na sud u ovom obliku, nema nadležnost za pravosuđe, ima samo pravo na Ustavni sud, ali ne i na Sud i Tužilaštvo BiH kakve sada imamo koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH

“Kad dođemo u poziciju da smo ispoštovali sva formalna pitanja da niko kasnije ne bi mogao da kaže da to nije ustavno i zakonito, organizovaćemo referendum. Biće sve ustavno i zakonito i na kraju će se desiti referendum”, rekao je Dodik gostujući na Federalnoj televiziji.

On je ocijenio da je referendum nešto što ne bi trebalo da bude problem nikome i da ne vidi zašto se tolika galama digla oko jednog običnog izjašnjavanja.

“Referendum sprovodimo jer su ugrožena prava RS-a, ugrožena su pitanja u vezi sa ustavnom pozicijom RS-a. BiH nema pravo na sud u ovom obliku, nema nadležnost za pravosuđe, ima samo pravo na Ustavni sud, ali ne i na Sud i Tužilaštvo BiH kakve sada imamo koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH. Visoki predstavnik nije imao pravo da nameće zakon. Prema Ustavu BiH nema pravo na sudove i tužilaštva, nego to pripada isključivo entitetima”, pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, iz raznih razloga, prije svega institucije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku koju je u to vrijeme obavljala Catherine Ashton, raniji referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH povučen je, jer je rečeno da će se pokušati sa strukturalnim dijalogom, te da će, ukoliko on da neke rezultate, RS to poštivati i u tom slučaju referendum nije potreban.

“Godine su prošle, ništa se nije desilo”, konstatovao je Dodik, dodavši da će sada referendum biti organizovan.