Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: RS bi daleko više postigla sama

BiH

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi 2RS sama daleko više postigla i da bi imala daleko veći ekonomski razvoj nego ovako kao dio BiH”.

“Izračunali smo da da je BiH indirektnim porezima i na druge načine sa prostora RS povukla 5,6 milijardi KM i da je to za nekoliko stotina miliona KM više nego sav spoljni dug Republike Srpske”, rekao je Dodik, gostujući na televiziji “OSM”.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima problem i što je sve više “identifikuju sa BiH koja je na crnim listama zemalja koje je smatraju opasnim terorističkim ishodištem”.

“Republika Srpska to nije. Srbi to nisu, ali, nažalost, dijelimo sudbinu prostora i negativne konsekvence”, izjavio je Dodik.

On smatra da je “BiH kreacija i greška međunarodne zajednice još iz vremena Dejtona”.

“BiH je učinila unilateralnu secesiju tako što je prekršila Ustav tadašnje Socijalističke Republike BiH gdje je bilo predviđeno da se sa dvije trećine u parlamentu ili na referendumu može da mijenja njen status. Preglasavajući Srbe postavili su totalno pogrešne osnove za BiH i to su i shvatili i zato je došlo do Dejtonskog sporazuma, ali nisu htjeli da se odreknu svoje ranije zablude o njenom priznanju”, pojasnio je Dodik.