Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik: RS je finansijski stabilna i manje zadužena nego ranije

doidk istocno sarajevo

Potrebno je da tragamo za načinima kako pomoći realnom sektoru, potrebno je promijeniti matricu poslovanja, naglasio je

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je Republika Srpska finansijski stabilna i da je mnogo manje zadužena nego ranije u odnosu na bruto domaći proizvod.

“Stabilna finansijska situacija je ono što omogućava isplatu obaveza i investicije”, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu na skupu koji je okupio predstavnike društvenog, poslovnog i političkog života tog grada.

On je naveo da budžet RS-a ne pravi dubioze i da bi u ovoj godini mogao da zabilježi suficit, dok se već iduće godine planira suficit u iznosu oko 20 miliona KM.

Dodik je podsjetio da su izdvajanja iz budžeta RS za servisiranje dugova prethodnih godina dostigla 700 miliona KM na godišnjem nivou, da se to sada spušta na 500 miliona, a da bi za dvije-tri godine trebalo da iznosi 300 miliona KM.

“Želja nam je da se poboljša stanje u realnom sektoru”, naglasio je Dodik, podsjećajući da neka rješenja iz prošlosti, poput privatizacije, nisu bila dobra.

Prema njegovim riječima, privatizacija je bila loša i nije dala rezultate niti održala privrednu strukturu koju je RS-a imala prije, pa čak i u ratu.

“Potrebno je da tragamo za načinima kako pomoći realnom sektoru, potrebno je promijeniti matricu poslovanja”, naglasio je on.

Dodik je podsjetio i na dug u oblasti zdravstva za poreze i doprinose koji u Republici Srpskoj iznosi skoro milijardu KM.

On je najavio da se priprema emisija obveznica RS-a na inostranom finansijskom tržištu, putem koje bi trebalo da bude riješen ovaj problem i popravljeno stanje u zdravstvu.

“Zdravstvo je nešto što bitno opterećuje stanje javnog duga zbog dugova i ogromnih investicija”, istakao je Dodik.

On je konstatovao da će ulaganjem u Klinički centar u Banjoj Luci i njegovim kapacitiranjem kao vodeće zdravstvene institucije u Srpskoj, te rekonstrukcijom i izgradnjom bolnica u Nevesinju, Bijeljini, Gradišci, Doboju, Zvorniku i Trebinju završava investicioni ciklus u bolničke objekte.