BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: RS se neće uključivati u izbor članova Predsjedništva iz FBiH

05/07/2021

To je kazao na pres-konferenciji nakon sastanka s pomoćnikom državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmerom i direktoricom za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da se Republika Srpska neće uključivati u debatu oko načina biranja članova Predsjedništva u Federaciji BiH te da su spremni da se dogovaraju u okvirima BiH o svim aranžmanima koji su neophodni.

To je kazao na pres-konferenciji nakon sastanka s pomoćnikom državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmerom i direktoricom za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Dodik je kazao da su osnova posjete međunarodnih zvaničnika izborne reforme u BiH.

– Hrvati su poslali poruku da su spremni da razgovaraju, neki Bošnjaci ne žele. Oni čekaju međunarodne posrednike, u nadi da će oni nešto donijeti i biti samo na jednoj strani. Naravno, to se ne dešava i neće se desiti – kazao je Dodik.

Smatra da uključivanje RS-a u razgovore podrazumijeva njihovo ‘gubljenje prava’, a navodi da je fer od RS što čekaju da se politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata dogovore, iako ne uspijevaju da nađu nijedan konkretan model dogovora koji bi bio održiv u vezi izmjena Izbornog zakona i Ustava.

– Smatram da RS treba izaći sa novom inicijativom, a to je da se utvrdi i da predložimo da se na direktnim izborima bira u jednoj ličnosti predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH iz RS. To bi doprinijelo funkcionalnosti – kazao je Dodik.

Podsjetio je da je Republika Srpska prije deset godina definisala svoj stav i da se tu ništa neće mijenjati, a to je da se u RS ostaje pri neposrednom izboru za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Palmer je jutros nakon sastanka s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH kazao da članovi te grupe imaju i zadatak i obavezu, kao i predstavnici svih stranaka koji su članovi te grupe, da rade na unapređenju izbornog zakonodavstva, da pojačaju njegovu nepristrasnost, transparentnost i da pojačaju povjerenje svih građana u izborni proces.

Izrazio je očekivanja da će promjene postići u 2021. godini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.