Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: RS zbog neusvajanja akciza neće pasti na koljena

BiH

dodik ferhadija

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je priča o usvajanju izmjena Zakona o akcizama završena, optuživši SDS da je odgovoran za neizglasavanje tog zakona, ali da RS time neće „pasti na koljena“.

– To govori da BiH ne funkcioniše, odnosno samo funkioniše kada treba imenovati neke ljude, kazao je Dodik u izjavi medijima.

Akcize bi, kaže, donijele novac za poboljšanje mreže autoputeva, a gorivo bi i dalje bilo najjeftinije u tom bh. entitetu.

Zbog svega je, kaže, propao i aranžman s MMF-om, ali će RS naći alternativne načine finansiranja radi održavanja sistema aktivnim.

Kategoričan je da je dobra odluka Vlade RS-a o prodaji državnih akcija Rudnika željezne rude „Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“, kako bi se tim novcem pomoglo poljoprivrendiicma i penzionerima u RS-u.

Protivljenje DNS-a toj prodaji, kaže Dodik, neće uticati na vladajuću koaliciju u RS-u, jer je lidr DNS-a Marko Pavić to i potvrdio.

Ponovio je da neće biti smjene aktuelne Vlade RS-a te odbacio kao neizvodljive inicijativu Saveza za promjene za izglasavanje nepovjerenja Kabinetu Željke Cvijanović, ističući da SDS nikada neće ući u vlast u RS-u, jer se “na izborima pokazalo da su gubitnici”.