Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Sad kad je mečka zaigrala pred njihovim vratima ne znaju šta će

dodik bg

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da nema definitivan stav o situaciji u Kataloniji, ali da je to zanimljiv slučaj na kojem se vidi nedosljednost međunarodne zajednice.

“Zanimljiv slučaj. Neki se tresu zbog toga, a ja – ništa, potpuno sam miran i gledam na to kao na situaciju u kojoj su neki nadobudno zakuvali na Kosovu i govorili kako to može, a sad kada je mečka zaigrala pred njihovim vratima ne znaju šta da rade”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je rekao da on lično i Republika Srpska posmatraju razvoj događaja, ali da nema nikakav definitivan stav o tome, iako se na tom slučaju vidi nedosljednost međunarodne zajednice.

“Ali tu se vidi nedosljednost – na jednom mjestu može, na drugom ne može, na trećem će opet moći, a kad se tiče nas ovdje opet neće moći. U tom pogledu gledam situaciju oko Katalonije. Kao čovjek sam veoma zainteresovan da tamo bude mir i moraće se oko toga donijeti političke odluke. Pritisak ili nasilje neće sigurno koristiti onome ko to upotrijebi”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Dodik je podsjetio da je podržao Srpsku listu na Kosovu i Metohiji zato što podržava način da se političkom borbom Srba obezbijedi status i prava Srba i zato što vidi da je Srbija tamo prisutnija kroz otvorenu podršku iz Beograda nego što je bila u momentu proglašenja navodne nezavisnosti.

On je poručio da će Republika Srpska pratiti stavove Srbije, kao i do sada.

“Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna Kosovo. I to će tako i ostati. U tom pogledu naše politike su veoma jasne i Srbija kao zemlja mora da pokaže svoj autoritet i da pruži podršku ljudima koji tamo žive kako bi njihova prava bila očuvana i integrisana u Kosovo i Metohiju u okviru Ustava Srbije”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da razumije i podržava ulogu koju Vučić i Srbija “igraju po pitanju stabilnosti i bezbjednosti u regionu” i da je upoznao Vučića sa sve gorom unutrašnjom situacijom u Bosni i Hercegovini i time da su Srbi i Hrvati ugroženi, javlja Anadolija.

“Dva naroda trpe marginalizaciju Bošnjaka i međunarodnih faktora, koji podržavaju bošnjačku ideju o unitarnoj državi”, rekao je Dodik i dodao da je situacija opterećena problemima.

Dodik je dodao da je Bosna i Hercegovina teško održiva zemlja, jer domaći akteri nikada nisu imali priliku da naprave “bazični dogovor”, već da su to radili stranci.

“Na diplomatskom nivou traži se razgovor u Bosni i Hercegovini. Taj dijalog je nemoguć, jer je sve u rukama međunarodnog faktora. Važno mi je da javnost zna, da smo u pokušaju da napravimo održive institucije bili suočeni sa međunarodnim faktorom, koji je protiv srpskih interesa”, rekao je Dodik i dodao da on želi dijalog, ali nije spreman da napusti nijedan svoj bazični stav.

On je dodao da je od Vučića zatražio da zajedno načine napor kako bi Visoki predstavnik napisao izvještaj i dostavio ga potpisnicima i garantima Dejtonskog sporazuma.