Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik saopštio šta će biti referendumsko pitanje za građane RS-a

milorad-dodik-glas

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je večeras da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti “da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvataju da se u RS primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija“.

Dodik je pojasnio da je za sutra zakazao sastanak s predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini RS-a kako bi im i zvanično saopćio svoju odluku da zatraži posebno zasjedanje s informacijom o radu Tužilaštva BiH, koje je, kako je ustvrdio, antiustavno i nije u skladu s Dejtonskim sporazumom i primarno je nametnuto od visokog predstavika.

-Zatražit ću od Narodne skupštine RS-a da usvoji obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma o tom pitanju – kazao je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci a od građana očekuju da na referendumsko pitanje odgovore s “jednim velikim ‘Ne'“.

Dodik je rekao da praksa pravosuđa BiH, koje je “antiustavno uspostavljeno, nije dala za pravo da to pravosuđe dalje živi, bar ne u RS“.

-Sve što su činili bilo je protiv interesa RS…, a nisu bili ni objektivni niti su željeli da se uključe u ispitivanje zločina nad Srbima, a najočitiji primjer je štićenje zločina koji su počinjeni nad Srbima – ustvrdio je entitetski predsjednik.