Predsjedavaći Predsjedništva BiH

Dodik se oglasio nakon što su Crnadak, Mektić i Šarović odbili da podnesu ostavke

dodik obezbjedenje

Dodik je rekao da su ostavke koje je tražio od njih, sasvim logičan i uobičajen potez

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas za Srnu da odbijanje ministara vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Igora Crnadka, sigurnosti Dragana Mektića i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića da podnesu ostavke pokazuje njihovu neodgovornost i shvatanje tih pozicija kao vlastitog ćara koji su dobili na štetu Republike Srpske.

Dodik je rekao da su ostavke koje je tražio od njih, sasvim logičan i uobičajen potez u svakom novom mandatu, odnosno dio posla i obaveza.

Ogromna šteta

“Njihovi mandati su svakako istekli, i oni su u nekoj vrsti tehničkog mandata, a nisu bili odgovorni prema RS-u ni kada su bili u potpunom kapacitetu kao ministri, nisu odgovarali institucijama”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Šarović ostao poznat po tome što je u parlamentu Republike Srpske rekao “da njega ne interesuju stavovi institucija RS-a i da će on u Sarajevu djelovati sam”.

“E, to njegovo djelovanje dovelo je Republiku Srpsku u ogromnu štetu i vrijeme je da se to promijeni. Ja sam dobio mandat da to promijenim, a oni su izgubili izbore i, možda, bi i za njih, da imaju imalo političke korektnosti, to bio neki politički, pa čak i ljudski izlaz”, rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti kako će to ići.

On je istakao da zna da su SDS i PDP bili potpuno neodgovorani i da će nastaviti lošu politiku za Republiku Srpsku.

Dodikovo nepovjerenje

Dodik je ranije pozvao funkcionere Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da podnesu ostavke i naveo da oni nemaju njegovo povjerenje, jer su vodili politiku suprotnu politici RS-a.

On je rekao da ne želi da sprovodi nikakvu silu, ali smatra da bi podnošenje ostavki bilo pristojno, s obzirom na to da je narod glasao za politiku koja je suprotna njihovoj.

Mirko Šarović, Igor Crnadak i Dragan Mektić poručili su danas da će ostati na svojim pozicijama u punom kapacitetu sve dok ne bude izabran novi saziv Vijeća ministara BiH.