Dodik se preračunao: Naknade za prve parlamentarce 800 KM

BiH

dodik1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik promijenio je stav o tome koliko bi trebale biti nakade poslanika iz prvog saziva Skupštine RS-a.

Umjesto prvobitno predloženih 1.200 KM, Dodik, koji je inicijator zakona o pravima prvih poslanika, sada predlaže da mjesečno dobiju 800 KM, odnosno iznos u visini prosječne plaće u RS-u.

Također, ta primanja ne bi bila nasljednog reda, odnosno primali bi ih samo ti poslanici tokom života, ali ne i njihovi potomci, kako je to prvobito predložio.

Dodik tvrdi “da je to pravedno prema ljudima koji su u političkom smislu poveli srpski narod 1991. godine i koji su zbog toga prošli ogromnu torturu”.

Entitetski predsjednik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da će predložiti da se za ta primanja ne izdvajaju nova sredstva, nego da se postojećoj poslaničkoj strukturi za taj iznos umanje primanja i da se to plati kroz neku vrstu solidarnosti.

Na to što su protiv ove njegove inicijative jutros ispred zgrade Narodne skupštine RS-a protestovao jedan broj bivših boraca, Dodik je ustvrdio da je „to čista politizacija“, pripisavši sve SDS-u.