Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik se uzda u Trumpovu politiku: Zapad želi nerede u RS-u jer nećemo u NATO

BiH

dodik

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da “zapadni centri žele da preko opozicije u RS-u izazovu velike nerede prije izbora kako bi spriječili odluku koja se priprema o vojnoj neutralnosti RS-a”.

“Mi smo na pragu donošenja ozbiljne odluke o vojnoj neutralnosti i vjerujem da je neko indukovao opoziciju da to spriječi tako što bi napravio nered. Onda bi rekli – `Kako neko ko ima takve probleme može da odlučuje o vojnoj neutralnosti?`”, rekao je Dodik.

On je za “Sputnik” naveo da je druga važna tema deklaracija koju treba RS-a da donese sa Srbijom o statusu Srba u regionu i njihovim pravima.

“Dakle, očigledno je da je neko ko je primijetio nestrpljenje te opozicije, rekao `E, sad je trenutak`. E, ja im kažem da nije trenutak”, naglasio je Dodik.

On je rekao da će RS “prepisati odluku Srbije o vojnoj neutralnosti”.

“Biće identično. Uvojićemo takvu odluku i na taj način potpuno dijeliti političke stavove o vojnim integracijama sa Srbijom”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će NATO nastaviti sa preuzmanjem vojne imovine Republike Srpske, s ciljem da “uvuče BiH u Alijansu”, Dodik je rekao da su oni shvatili da postoji otpor Srba u Republici Srpskoj prema NATO integraciji.

Dodik je rekao da RS neće u NATO, jer je “NATO bombardovao Srbe i njihovu djecu osiromašenim uranijumom, zbog čega je dramatično poveća broj malignih oboljenja kod mladih, što je neoprostivo”.

Kao drugi razlog zašto RS ne želi u NATO, Dodik je podsjetio “da je Srbija neutralna i da RS ne želi da se nađe u situaciji kao kada je Austrougarska mobilisala Srbe sa prostora Hrvatske i BiH i uputila da ratuju protiv Srbije”.

“E, to nećete doživjeti! Niko nas ne može natjerati na tako nešto i zato ćemo ostati sa Srbijom. A treći razlog zašto nećemo u NATO je što ne možete očekivati da Turska, koja se nesumnjivo navijački odnosi prema Bošnjacima u BiH, bude promoter NATO integracije BiH”, rekao je Dodik.

Podsjetivši da su iz NATO rekli da je članstvo dobrovoljna odluka, Dodik je naveo da je dobrovoljna odluka RS vojna neutralnost.

“Oni poštuju odluku države, a onda svojim pipcima čine sve da primoraju privredu i odvedu neku zemlju u NATO integraciju. Tako je ovo smišljeno oko vojne imovine”, rekao je Dodik.

Što se tiče Deklaracije o opstanku Srba, Dodik je rekao da će to svakako doći na red do novembra.

“Nije uopšte upitno da će biti na razmatranju Skupštine, a opozicija neka objašnjava narodu zašto nisu dio toga”, rekao je Dodik.

Pojašnjavajući izjavu o spremanju “makedonskog scenarija” za Republiku Srpsku, Dodik je podsjetio na nerede u parlamentu, navodeći da je scenario da se “destabilizuje RS-a i da se nametne potreba da se dogovara o nekim posebnim uslovima za same izbore”.

“Republika Srpska, i to svi znaju, nije željena od mnogih faktora, pa i nekih jakih u svijetu. Dio zapadne međunarodne zajednice nikada nije odustao da joj oduzmu snagu i identitet, karakter i status”, rekao je Dodik.

Govoreći o odnosu SAD prema BiH, Dodik je izrazio uvjerenje da je sa dolaskom Donalda Trumpa na mjesto američkog predsjednika promijenjen taj odnos i da postoji Trumpovo zalaganje da se njihova administracija neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja.

“Mi vjerujemo da je to istina. Naravno, razumijemo da postoji stari dio administracije koji tamo još pokušava da zadrži svoj način djelovanja na ovim prostorima. Kad tu dodate Soroša i nevladin sektor koji je ta ista administracija pravila širom svijeta, onda vidite koliko je bio ozbiljan pristup urušavanju RS-a”, naveo je Dodik.

On je istakao da sada postoji jedna druga, nova dimenzija, gdje je projektovana opozicija iz Republike Srpske da uđe u vlast na nivou BiH.

“I sa pozicije tih instrumenata, uz tapšanje stranaca, oni dođu u Republiku Srpsku i otvaraju probleme tamo gdje ne postoje. RSje najstabilniji dio u BiH i ona jedina može stabilno da funkcioniše. Samostalno ne mogu ni Federacija BiH ni BiH da funkcionišu, samo može Republika Srpska. E sada treba dovesti i to u pitanje”, rekao je Dodik.

Što se tiče pokušaja opozicije da blokira Narodnu skupštinu Republike Srpske, Dodik je rekao da nema ni promil straha od moći opozicije.

“Problem bi bio možda da NATO bombarduje Republiku Srpsku, a oni, oni nemaju nikakve snage, oni su karikature”, smatra Dodik.