Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Stradanje Srba u NDH proglasiti genocidom

milorad dodik intervju (19)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon što je nazočio u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja sjećanja na žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj koja je stvorena na današnji dan prije 75 godina, rekao da je važno da se smogne snage i pronađu financijska sredstva, kako bi se stradanje Srba u NDH tijekom Drugog svjetskog rata proglasilo genocidom.

On je dodao kako je Jasenovac najveće stradanje Srba u povijesti i da je vrijeme da se snimi film o tom logoru, kako bi buduće generacije na razumljiv način shvatile što se tamo događalo, javlja Tanjug.

Predsjednik RS je podsjetio da je i njegova obitelj stradala u Jasenovcu, kao i da u pograničnim općinama pored Jasenovca, 25 godina kasnije, nije bilo vojnika, niti se rodilo dijete.

Skupu su se obratili također premijer Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

U okviru ciklusa “Vrijeme zločina” danas su prikazani dokumentarni filmovi o stvaranju u NDH i logoru Jasenovac – “Jasenovac” Bogdana Žižića (1966), “Gospa – kraljica Hrvata” Krsta Škanate (1992) i “Krv i pepeo Jasenovca” Lordana Zafranovića ( 1983).

Skupu su se obratili premijer Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Filmovi “Jasenovac”, “Gospa – kraljica Hrvata”, “Krv i pepeo Jasenovca” prikazali su najteže trenutke povijesti srpskog naroda i njegovog stradanja prije 75 godina u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i simbolu tog stradanja – zloglasnom logoru Jasenovac.

Skupu su osim premijera Srbije, predsjednika RS, nazočili svi članovi Vlade Srbije, načelnik Generalstožera Ljubiša Diković, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici Saveza židovskih općina, predstavnici Roma, predstavnici muslimanske zajednice, preživjeli logoraši.

U okviru ciklusa “Vrijeme zločina” sutra će biti prikazani filmovi “Đeca iz pakla” Suada Mrkonjića iz 1967. godine, film Gojka Kastratovića “Evanđelje zla” iz 1973, “Kula smrti – Stara Gradiška logor br. V” Vladimira Tadeja iz 1987., a 12. travnja bit će prikazan film Zdravka Šotre “Braća po materi” (1988).