Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Stranci da napuste Ustavni sud BiH

BiH

milorad dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je Ustavni sud BiH pod političkim uticajem Bošnjaka, SDA i stranaca, koji treba da napuste tu pravosudnu instituciju BiH.

– Nema napretka bez strukturisanja Ustavnog suda BiH i usvajanja novog zakona o ovoj instituciji koja funkcioniše prema pravilima koji su nametnuli stranci i neki drugi ljudi – ustvrdio je Dodik.

Mjere koje je ranije preduzimao visoki predstavnik u BiH, kako je naveo, “pokušavaju se provesti putem Ustavnog suda BiH uz priču o obaveznosti”.

-Bakir Izetbegović nesumnjivo ima uticaj na sve ovo. Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman je u ratu bio predsjednik SDA kada je Alija Izetbegović zamrznuo funkciju, dok je sutkinja ovog suda Seada Paravlić bila potpredsjednica ove stranke, pa je vidljiva politička konotacija svih odluka – ustvrdio je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banjoj Luci uz stav da “niko ne bi trebao da očekuje da će RS i Srbi provoditi ratne ciljeve SDA, Ćemana i Paravlić, podržane od troje stranih sudija”.

I Sud BiH je, ponovio je, formiran van Ustava i da su u njemu radili stranci.

– Vrijeme je da se strane sudije povuku, jer je njihovo ponašanje izvan pravne logike i Ustava. Oni su masovno kršili Ustav BiH, jer su niz odluka pokušali da pokriju apstraktnim teoretskim razmatranjima – naveo je Dodik nakon razgovora s ambasadorima Republike Francuske u BiH, Republike Italije i Velike Britanije u BiH, zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH, zamjenikom ambasadora Njemačke u BiH i šefom Kancelarije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci.

Ponovoviši da nema odgađanja i da će referendum u RS-u o danu tog entiteta 25.septembra biti održan, Dodik je naveo da je referendum u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda, te taj sud nije ukinuo 9. januar, “kako to pokušavaju tumačenjem da nam nametnu, nego da je odredio da se u skladu s pravima konstitutivnosti naroda to prilagodi, taj član zakona 3b”.

Tvrdi i da se to odnosi i na žalbu Bošnjaka koji ne podržavaju 9. januar.

– Odluku o referendumu je donijela Narodna skupština RS-a i kao predsjednik je podržavam. Na taj referendum ću izaći kao predsjednik RS-a – naveo je Dodik.

Komentirajući to što je Međunarodni monetarni fond (MMF) jučer odobrio BiH trogodišnji prošireni aranžman od oko 553,3 miliona eura, Dodik je dodao da sredstva od tog kredita za RS predstavljaju budžetske prihode, kojima će raspolagati Vlada.

– To je novac koji se pribavlja da bi se pokrile dospjele obaveze po kreditima koje ima Vlada. To je samo prepakivanje, nije novo zaduženje, jer želimo da očuvamo status dobrog povjerioca – ustvrdio je entitetski predsjednik.