Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Sve što će Inzko iznijeti u izvještaju o RS-u je laž

inzko dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da „laž“ sve ono što će visoki predstavnik u BiH Valetnih Inzko navesti o RS-u, u izvještaju koji će podnijeti danas Vijeću sigurnosti UN-a.

– Inzko je i ranije poslao kao neki navodni specijalni izvještaj i sve me lažno predstavio kao tumača Dejtonskog sporazuma i ocijenio da RS krši taj sporazum, na šta je RS reagirala odgovorom svim članicama Vijeća sigurnosti – kazao je Dodik za RTRS.

[yuzo_related]

Kaže da Inzko kao i njegovi prethodnici, umjesto da zaštite Dejtonski sporazum, konstantno rade na njegovom rušenju.

– Visoki predstavnik koji se drznuo da slaže Vijeće sigurnosti kako je on tumač cjelokupnog Dejtonskog sporazuma, kao i Ustava BiH otišao je čak dalje i od bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna koji se nikada nije usmjerio ili mu nije bilo dopušteo da se uputi u tumačenje ili promjenu Dejtonskog sporazuma, a Inzko sada kaže da ima na to pravo- rekao je Dodik.

To je, kaže, kraj jednog cinizma, koji Inzko godinama „pokušava da ovdje prospe, da radi na dobrobit svih, a u suštini ruši Dejtonski mirovni sporazum“.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u izvještaju koji će prezentovati danas će navesti da je odluka vlasti RS-a da održe referendum direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, a da referendumsko pitanje predlaže da RS napusti zajednički pravosudni prostor BiH.

Sve to, stoji u izvještaju, predstavlja eskalaciju politike SNSD-a kojom se osporavaju temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izvještaj koji će Inzko predstaviti Vijeću sigurnosti obuhvata period od 21. aprila do 21. oktobra 2015. godine.

On će iznijeti i stav da je odluka Narodne skupštine RS-a od 15. jula o održavanju referenduma u RS-u o zakonima o Sudu i Tužilaštvu BiH donesena uprkos jasnog upozorenja 14. jula Upravnog odbora ambasadora Vijeća za implementaciju mira.