Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik traži hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH

BiH

dodik

Predsjednici stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS), Milorad Dodik (SNSD), Marko Pavić (DNS) i Petar Đokić (SP) zatražili su danas hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi sudije stranci bili “izbačeni“ iz ove pravosudne institucije.

Dodik kaže da bi novi zakon o Ustavnom sudu BiH trebalo da bude donesen u roku od pet mjeseci, te najavio da će pozvati predstavnike iz RS-a u institucijama BiH da se povuku iz vlasti sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH.

Kao naredne korake najavio je podršku Deklaraciji Narodne skupštine RS-a u kojoj se odbacuje odluka Ustavnog suda BiH, te da se ona neće provoditi kroz zakonodavstvo ni u Vladi ni u Narodnoj skupštini, a 9. januar će se nastaviti slaviti kao Dan RS-a.

Predsjednici vladajuće koalicije u RS-u su ponovili da je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a politički akt i neće je podržati.

Dodik je potvrdio da je za 29. novembar sazvao sastanak svih političkih subjekata iz RS-a, te naveo da se priprema zajednička izjava povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara.

I Marko Pavić je dao podršku Deklaraciji Narodne skupštine RS-a kojom se ne prihvata odluka Ustavnog suda BiH te naveo da očekuje podršku svih srpskih stranaka o ovom pitanju.