Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivica Puljić

Dodik tražio 500 miliona eura, odbijen je

Banja Luka: Dodik i Stanivuković svečano podijelili ključeve stanovnicima Ade
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Republika Srpska nema novaca, a mora da vrati 500 miliona maraka vrlo brzo, u komadu

Dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona, Ivica Puljić, u izjavi za FACE televiziju dotakao se priče o enormnim zaduženjima Republike Srpske i šta je entitetski predsjednik Milorad Dodik navodno tražio od Viktora Orbana.

Republika Srpska nema novaca, a mora da vrati 500 miliona maraka vrlo brzo, u komadu. Traže novac na sve strane, tvrdi Puljić.

Dodik je, ističe on, tražio 500 miliona eura od OTP Banke u Budimpešti u Mađarskoj!

– Odbijen je – rekao je Puljić.

Dodaje kako se to dešavalo ovih dana.

– Kada su Mađari to učinili, a on je sa Orbanom drugar, onda je jasno da je i Mađarska u problemu. Steže se obruč i oko Orbana i on mora misliti prije svega na sebe. Možda se Dodik okrene Kini, ali Kina kada pozajmi novac vrlo je rigorozna. MMF neće dati Dodiku novac, to znam. Biće u ogromnim problemima, osim ako ne promijeni iz temelja svoju politiku – ocjenjuje Puljić.

Napominje da su Amerikanci navikli na Dodikove izjave.

– Prošle sedmice je upućena inicijativa da se pojačaju evropske snage u BiH. Zašto evropske snage? Zato što su one već uigrane kod nas, ali ne treba zaboraviti da je NATO prisutan u BiH. Da bi NATO došao u Brčko potrebna je saglasnost UN, a EUFOR to već ima. NATO, prema Dejtonu, ima neka ovlaštenja u BiH. Mislim da će dodatne snage ubrzo doći. Amerikanci su tražili da se to brzo uradi. Šta će se dogoditi zavisi od Dodika – navodi Puljić.

On smatra da Vučić nije presretan što je Dodik bio kod njega.

– Prema američkim izvorima, Dodik Vučiću predstavlja teret. Dodik mu ne predstavlja saveznika – ocijenio je Puljić.