Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Dodik tvrdi da će RS uskoro prepisati jedan američki zakon

Banja Luka: Milorad Dodik na konferenciji o sastanku s Vučićem i sankcijama SAD-a
17.01.2022., zgrada Vlade RS, Banja Luka (BiH) – Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH, odrzao pres konferenciju na kojoj je govorio o nedavnom sastanku sa Aleksandrom Vucicem, predsjednikom Srbije, novom Izbornom zakonu u BiH, Kristijanu Smitu i Eriku Nelsonu, kao i o tome kako pretpostavlja da Gabrijel Eskobar, visoki americki duznosnik, moze izdati nalog i za likvidacije u BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik tvrdi da nisu adekvatne kritike koje se mogu čuti u vezi sa izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se namjerava uvreda i kleveta okarakterisati kao krivično djelo

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u tom entitetu, a koji će, kako je ustvrdio, biti identičan američkom zakonu.

“SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD”, ustvrdio je Dodik.

On je kazao kako će u tom zakonu biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Također, kaže da taj zakon podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja.

Tvrdi da Fondacija Soroš ima namjeru da sjedište za Balkan, koje je bilo u Tirani, prenese u Sarajevo.

“To je očigledna namjera da se djeluje po principu na koji su naučili da destabilizuju društvo. Naravno da ćemo da se zaštitimo od toga. Soroš je ovdje neprihvatljiv, to nije dobronamjerna organizacija, već rušilačka koja želi da provede svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svijetu”, istakao je Dodik.

Dodik tvrdi da nisu adekvatne kritike koje se mogu čuti u vezi sa izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se namjerava uvreda i kleveta okarakterisati kao krivično djelo.

Dodik zato spočitava “slobodnim novinarima” što nisu digli glas kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina.

On je ustvrdio da treba obezbijediti da medijska zajednioca slobodno radi svoj posao, ali i kažnjavanje onih koji tendenciozno pokušavaju drugom da nanesu zlo, te da je spreman da sa urednicima i novinarima detaljno razgovara o spomenutim izmjenama.